IKEA už příští rok ukončí prodej jednorázových alkalických baterií

IKEA už příští rok ukončí prodej jednorázových alkalických baterií
Fotografie: pixabay.com
  • Jednorázové alkalické baterie vyřadí IKEA ze své nabídky nejpozději v říjnu 2021
  • Tímto rozhodnutím chce IKEA motivovat spotřebitele, kteří používají baterie často, aby přešli na baterie dobíjecí
  • Pravidelným a dlouhodobým používáním dobíjecích baterií mohou zákazníci ušetřit i snížit množství odpadu v domácnosti

Hned několik současných srovnávacích studií, které posuzují životní cyklus baterií, ukazuje, že dopad alkalických baterií na životní prostředí je vyšší ve srovnání s dobíjecími nikl-metal hydridovými bateriemi (NiMH). Platí to v případě, že se používají v běžných domácích zařízeních, která mají vysokou spotřebu energie, a proto je potřeba je pravidelně nabíjet – například hračky, svítilny, přenosné reproduktory nebo fotoaparáty.


Již po 10 nabitích dobíjecí baterie NiHM, například ze série LADDA, která je v nabídce obchodních domů IKEA, jsou její emise skleníkových plynů nižší než emise alkalických baterií potřebných na poskytnutí stejného množství energie. Po 50 dobitích je celková zátěž na životní prostředí NiMH baterie stejná nebo nižší než zátěž, která by vznikla používáním alkalických baterií.

Pro spotřebitele, kteří používají baterie často, může být přechod z alkalických na dobíjecí baterie výhodný. Časem lze dosáhnout podstatných finančních úspor a ochrany životního prostředí. Společnost IKEA v loňském roce celosvětově prodala přibližně 300 milionů alkalických baterií. Vidíme tedy velký potenciál v tom, abychom naše zákazníky inspirovali, aby si osvojili nové způsoby chování a plně využívali potenciál dobíjecích baterií,“ říká Emelie Knoesterová, manažerka IKEA Range & Supply.

Ve finančním roce 2019 IKEA prodala po celém světě asi 300 milionů alkalických baterií, jak uvádí v tiskové zprávě. Výpočty naznačují, že pokud by všichni zákazníci IKEA přešli z alkalických baterií ALKALISK na dobíjecí baterie LADDA, používali je v zařízeních s vysokou spotřebou a nabili je jen 50krát, celosvětové množství vzniklého odpadu by se každoročně snížilo až o 5 000 tun. Jelikož lze jednu baterii LADDA nabít až 500krát, množství vzniklého odpadu lze snížit ještě výrazněji.

Vydali jsme se na cestu, na které se snažíme lidi inspirovat a pomáhat jim, aby žili zdravějším a udržitelnějším způsobem. Postupným vyřazováním alkalických baterií z nabídky a zaměřením na naši řadu dobíjecích baterií činíme další krok na této cestě – přinášíme dostupné a pohodlné řešení, které má za cíl prodloužit životnost výrobků a materiálů a snížit množství odpadu,“ říká Vladimír Víšek, manažer pro udržitelnost IKEA Česká republika.

Tento závazek má celosvětovou platnost a vztahuje se na sérii alkalických baterií ALKALISK. Lithium-iontová knoflíková baterie s názvem PLATTBOJ zůstává prozatím v nabídce, protože některé výrobky IKEA, které jsou aktuálně v prodeji, vyžadují pro své fungování právě tento typ baterie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze