Baterie z elektromobilů se mohou dále využívat. Toyota chce jít příkladem

Baterie z elektromobilů se mohou dále využívat. Toyota chce jít příkladem
  • Velké sady trakčních baterií z automobilů jde využít jako velkokapacitní sklady energie
  • Sklady energie představují účinnější řešení než manipulovat výkonem tepelných elektráren
  • Podobný systém již několik let funguje v sídle ředitelství Národního parku Yellowstone v USA

I baterie v elektromobilu má svoji životnost. Nejeden expert pak přemýšlí, co vše se bude dělat s hromadou baterií, které jednoho dne v elektromobilech doslouží. Jedno z řešení je dále je využívat na průmyslové úrovni jako třeba Toyota.

Toyota a společnost Chubu Electric Power uzavřely dohodu o společné výstavbě systému skladování energie Storage Battery System na průmyslové úrovni. Budou zde opakovaně využity akumulátory z elektromobilů, hybridních vozů a plug-in hybridů značky Toyota. Baterie tak budou i po ukončení životnosti automobilu nadále užitečné.

Recyklace baterii v podání Toyoty

Velké sady trakčních baterií z automobilů jde využít jako velkokapacitní sklady energie, a to dokonce i v případě, že po letech užívání ve vozidlech došlo ke snížení původní výkonnosti těchto akumulátorů. Zapojení do energetického systému takovýchto skladů umožní účinně spravovat napětí v přenosových soustavách, což vyřeší otázku výkonnostních výkyvů slunečních a větrných elektráren, ale i kolísání odběru proudu uživateli v průběhu dne.

Sklady energie představují účinnější řešení těchto problémů než snahy manipulovat výkonem tepelných elektráren. Firmy budou spolupracovat rovněž na recyklaci baterií, které se již nedají nijak využít, mohou ovšem posloužit kupříkladu jako zdroj vzácných kovů. Letos provedou Toyota a Chubu Electric Power testy systému Storage Battery System. Po ověření jeho funkčnosti partneři vybudují v roce 2020 instalaci o výkonu 10 tisíc kW. Na začátku v ní budou použity nikl-metal-hydridové baterie, jež se v současnosti masově využívají v hybridních vozech Toyoty.

Podobný systém již několik let funguje v sídle ředitelství Národního parku Yellowstone v USA. Vedení parku nechalo nedaleko zástavby zabudovat fotovoltaické panely, které byly propojeny se soustavou částečně využitých trakčních baterií pocházejících z hybridních vozů Toyota Camry, které parku darovala společnost Toyota.

Instalace plně pokrývá potřeby parku co se elektrické energie týče a umožnila ředitelství zbavit se generátoru na motorovou naftu. Díky tomu sídlo vedení parku nevytváří žádné zplodiny a není třeba sem dovážet zásoby pohonných hmot.

Zdroj: toyotanews.eu

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze