Internet bez omezení. Přes Muskovy satelity si zahrajete snadno i videohry

Internet bez omezení. Přes Muskovy satelity si zahrajete snadno i videohry
Fotografie: SpaceX
  • Elon Musk se na svém Twitteru konečně trochu rozpovídal o projektu Starlink, který má přinést rychlý a dostupný internet pro celý svět
  • Dva prototypy satelitů prý úspěšně komunikují s pozemními stanicemi, přičemž prodleva připojení má činit jen 25 milisekund
  • To stačí na bezproblémové hraní multiplayerových her – běžný satelitní internet má prodlevu ve stovkách milisekund

Již je tomu pár měsíců, co SpaceX vypustilo na nízkou oběžnou dráhu své první prototypy satelitů spadající pod projekt Starlink, který má zajistit rychlý internet po celém světě. Doteď jsme však dostávali od Muska stále jen sliby, ale žádné konkrétní informace či specifikace jeho internetové připojení. Jak už to má ovšem Musk ve zvyku, dal se do řeči se svými fanoušky na Twitteru, a tak dostáváme trochu bližší obrázek o prvních testech Starlinku.


Podle všeho se oběma satelitům zatím vede dobře. Dostaly jméno TinTin A a TinTin B a oba jsou stabilně spojeny s pozemními stanicemi rozprostřenými po celých Spojených státech. Využívají k tomu fázová pole s vysokou šířkou pásma, přičemž se spojení podle všeho pyšní také nízkou prodlevou jen 25 milisekund. To je podle Muska dostatečně dobré připojení i na hraní online multiplayerových her, které vyžadují rychlé reakce.

Myšlenka internetu zprostředkovaného satelity samozřejmě není nic nového, ale zatím byla největším problémem krom dostupnosti či ceny právě prodleva. Ta se totiž u současného satelitního internetu pohybuje v řádu stovek milisekund. Muskův internet tedy ukazuje razantní pokrok, díky kterému vypadá skutečné používání takového internetu mnohem reálněji. Zároveň jsme se také dozvěděli, že ještě před vypuštěním finální verze satelitů se dočkáme testování ještě jedné verze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze