Rychlý internet pro každého. Úřady schválily síť satelitů SpaceX

1
Rychlý internet pro každého. Úřady schválily síť satelitů SpaceX
  • Federální komise pro komunikaci schválila SpaceX síť satelitů, která má přinést rychlý internet za atraktivní cenu
  • Díky sítí 4 425 satelitů se bude moci připojit k sítí Starlink úplně každý člověk na planetě
  • Podle plánů SpaceX má mít služba do roku 2025 celých 40 milionů pravidelných odběratelů

Elon Musk se konečně dočká splnění svého dalšího velkého snu – vysokorychlostního internetu pro každého. Musk mluví již dlouhé roky o své touze vybudovat síť tisícovek malých satelitů kolem Země, které by přinášely internetové připojení pro všechny lidi na planetě. Nejedná se samozřejmě o novou myšlenku, již roky se snaží o podobnou věc třeba i Google, ale až díky zapojení SpaceX začíná být podobná myšlenka skutečně reálná. Jestli je totiž někdo schopný rozjet podobný projekt na maximum a dotáhnout jej bez ohledu na okolnosti do konce, tak je to přeci jen právě Musk.

SpaceX - pokrytí Země satelity

Ten nyní slaví, jelikož jeho společnost SpaceX dostala zelenou pro realizaci tohoto projektu od amerického úřadu Federální komise pro komunikaci (zkráceně FCC). Je to vůbec poprvé, co tento úřad schválil podobný projekt. SpaceX přitom jeví větší zájem o provozování internetové služby teprve až od loňského roku, kdy se na službě začalo konečně aktivně pracovat. Koneckonců až nedávno jsme dostali i jméno, které zní prozatím Starlink. Už začátkem tohoto roku vypustilo SpaceX na oběžnou dráhu první dva satelity této sítě z plánovaných 12 tisíců.

Podle všeho začne společnost s vypouštěním pouze 4 425 satelitů, přičemž FCC požaduje, aby přinejmenším polovina z tohoto čísla byla na oběžné dráze do šesti let. SpaceX je i přes tento požadovaný termín na dobré cestě, jelikož pravidelné mise vynášející postupně celou síť satelitů do vesmíru mají začít již příští rok.

Krom průkopnické činnosti či snaze přinést finančně dostupný, a přitom velmi rychlý internet úplně každému člověku na naší planetě má však SpaceX pro Starlink samozřejmě také sobečtější důvody. Pokud by se síti dařilo, znamenalo by to obrovský přísun peněz pro financování dalšího vývoje a provozu raket. Na závěr jen doplníme, že SpaceX a potažmo Muskovi nechybí sebevědomí, jelikož má mít služba podle předpokladů společnosti do roku 2025 již 40 milionů pravidelných odběratelů, což má přinést tržby ve výši zhruba 620 miliard korun.

Zdroj: theverge.com