Internet přes družice Starlink se chystá na testování

4
Internet přes družice Starlink se chystá na testování
Fotografie: Starlink.com
  • Můžete se přihlásit k betatestu
  • Jako první se dostane na Severní Ameriku, nejspíše na podzim

Když se před dvěma lety Elon Musk zmínil o projektu Starlink, spousta lidí to bralo asi tak vážně jako jeho plány na kolonizaci Marsu. Ale jeho kosmický program umožnil vypuštění první várky satelitů. Následovaly další a nyní je na zemské orbitě celkem 540 satelitů. Přitom čtyři stovky stačí podle Elona Muska na základní pokrytí, 800 na slušné. Celkové plány však počítají až s třiceti tisíci satelity.

Bude zjevně záležet na počtu uživatelů a vytížení sítě, nicméně i tato základní konstelace je podle zdnet.com dostatečná, aby se začal chystat veřejný betatest. Štěstí ostatně můžete zkusit sami a zaregistrovat svůj e-mail a PSČ na starlink.com. Pozitivní zprávou je, že v seznamu zemí nechybí Česká republika.

V první fázi testu, která by měla začít na podzim, se však nejspíše dostane jen na obyvatele Severní Ameriky. Ti budou potřebovat půlmetrový talíř, který Musk popisoval jako „UFO na tyči“. Terminál pak sám nasměruje anténu na nejlepší příjem. Slibované parametry nevypadají špatně: rychlost až do gigabitu za sekundu a s latencemi v intervalu 25 a 35 milisekund.

I když rychlost připojení bude jako u jiných bezdrátových technologií výrazně nižší než teoretické maximum, latencí si je Musk natolik jistý, že slibuje 20 ms a možnost hrát on-line střílečky.

Diskuze ke článku
Ondřej
Kabel nenahradíš.Příjdou mraky a bouře a nic nepůjde.Proto jsem taky Skylink kopnul dopdele a dal si IP TV po optickým kabelu.nic se neseká ani za bouřky.
Ondřej
30 tisíc satelitů ? kdo mu dal to právo zasírat oběžnou dráhu odpadem?Má snad povolení od boha?Měl by být postaven před soud!!!!
Ondřej
To je vidět jaký to je génius!Zasere si oběžnou dráhu odpadem přes který nebudou moci létat ty jeho úžasný rakety na jeho úžasný Mars!!!
Ondřej
Po optice mám internet 200 mbit a ping 3 ms!! Musk ať si jeho zastaralou technologii strčí doprdele.Internet přes satelit nabízí i Skylink asi 3 mbit za tisíc korun .A to se vyplatí!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze