Jak postupovat v případě jaderného útoku?

Jak postupovat v případě jaderného útoku?
Fotografie: unsplash.com
  • Státní úřad pro jadernou bezpečnost sepsal základní pokyny pro přípravu ochrany před jaderným útokem
  • Prvním bodem je příprava evakuačního zavazadla
  • Důležité je se také domluvit s rodinou na náhradní komunikaci, kdyby hrozil výpadek mobilních služeb
  • V případě útoku by se měli všichni schovat do sklepů, krytů nebo jiných podzemních prostor

V neděli ruský prezident Vladimir Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Poté se začala velká většina obyvatel České republiky zajímat, co dělat, kdyby k jadernému útoku došlo. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) z tohoto důvodu sepsal základní pokyny pro přípravu ochrany před takovým útokem.

„Dostáváme mnoho dotazů souvisejících s hrozbami Ruska, které nevylučuje použití jaderných zbraní. I když pevně věříme, že pravděpodobnost je mizivá, připravili jsme pro vás alespoň základní pokyny pro přípravu ochrany před jaderným útokem,“ uvedl SÚJB na Twitteru.


Prvním bodem je příprava evakuačního zavazadla. Lidé by si měli připravit náhradní oblečení a doklady, nezbytné osobní potřeby a dále také nouzový balíček s trvanlivými potravinami a nápoji, hygienické potřeby a léky, funkční rádio a svítilnu + další nezbytné věci.

Důležité je, se také domluvit s rodinou na náhradní komunikaci, kdyby hrozil výpadek mobilních služeb. Pokyny také upozorňují, že v případě útoku by se měli všichni neprodleně schovat do sklepů, krytů nebo jiných podzemních prostor se silnými betonovými zdmi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze