Ukrajinským nemocnicím dojdou zásoby kyslíku v příštích hodinách

Ukrajinským nemocnicím dojdou zásoby kyslíku v příštích hodinách
Fotografie: unsplash.com
  • Zásoby by se mohly vyčerpat během 24 hodin
  • Kvůli omezení dopravy není možné dodat kyslík do nemocnic po celé zemi
  • Ukrajina nyní potřebuje zásoby kyslíku zvýšit o 25 %
  • WHO vyzvala Polsko k vytvoření bezpečnostního tranzitního koridoru pro zvýšení dodávek

V neděli večer informoval cnbc.com o nedostatku kyslíku v ukrajinských nemocnicích. Zásoby by se mohly vyčerpat během 24 hodin. To by mohlo podle Světové zdravotnické organizace ohrozit tisíce životů po celé zemi.


Kvůli omezení dopravy není možné dodat kyslík do nemocnic po celé zemi, včetně hlavního města Kyjeva, které i dnes v noci čelilo záplavě ruských útoků. „Situace s dodávkami kyslíku se na Ukrajině blíží k velmi nebezpečnému bodu. Většina nemocnic by mohla vyčerpat své zásoby kyslíku během příštích 24 hodin. V některých nemocnicích už došel a další zásoby nejsou k dispozici. To ohrožuje tisíce životů,“ uvedli v neděli ve společném prohlášení generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus a regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.


Ukrajina nyní potřebuje zásoby kyslíku zvýšit o 25 %, než potřebovala před válkou. WHO vyzvala Polsko k vytvoření bezpečnostního tranzitního koridoru pro zvýšení dodávek. „Je nezbytně nutné zajistit zásoby zdravotnických potřeb, včetně kyslíku a dát je všem, kteří je potřebují,“ uvedli Tedros a Kluge. Podle WHO jsou zdravotnické služby ohrožené také nedostatkem elektřiny. Sanitky, které převážejí nemocné pacienty, se mohou dostat do střetu s vojáky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze