Crew Dragon v pořádku přistál!

aktualizováno
Crew Dragon v pořádku přistál!
Fotografie: spacex.com
  • Crew Dragon úspěšně dosedl ve vodách Mexického zálivu
  • Kosmonauté jsou v pořádku a cítí se dobře

Aktualizováno 2. 8. 2020

Dnes v 20:48 dosedla vesmírná loď Crew Dragon do vod Mexického zálivu. Završila se tak nová kapitola letů do vesmíru, kterou nepsala státní agentura, ale soukromá firma SpaceX.

Sestup začal po půlnoci středoevropského času, kdy se Crew Dragon oddělil od Mezinárodní vesmírné stanice a zážehem trysek započal sestup do zemské atmosféry. Kosmonauti Douglas Hurley a Robert Behnken, kteří strávili ve vesmíru dva měsíce, se na sestup připravovali například i pitím velkého množství vody, aby se lépe vypořádali se zemskou gravitací.

Crew Dragon

O vyzvednutí se postarala záchranná loď SpaceX Go Navigator. Oba kosmonauti jsou v pořádku a cítí se dobře. Jejich prvním úkolem po přistání bude tisková konference.


Původní obsah z 28. 7. 2020

NASA už dříva oznámila, že první kosmonauti v soukromé vesmírné lodi se budou vracet na začátku srpna. Nyní také v tiskové zprávě na nasa.gov přidává detaily týkající se návratu, jeho plánovaný program a hlavně způsob, jak se této historické události budeme moci sami zúčastnit, alespoň jako diváci.

Přímý přenos můžete sledovat na oficiálním kanálu NASA ve videu výše, nebo na oficiální stránkách. Zde se také dozvíme, že přenos začne v sobotu krátce po třetí odpoledne, kdy začne rozlučkový ceremoniál na ISS. Samotný odlet, respektive příprava, začne v noci ze soboty na neděli.

Poté se Crew Dragon oddělí od ISS, odhodí nepotřebné vybavení, čímž se odhalí tepelný štít. Ten bude potřeba, protože při sestupu atmosférou převýší rychlost lodi 30 tisíc kilometrů v hodině a teplota na jejím povrchu dosáhne téměř 2 000 °C. Přistání do vody nedaleko floridských břehů by se pak mělo odehrát v neděli 2. srpna mezi osmou a devátou večer našeho času, samozřejmě v závislosti na počasí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze