Crew 2 se v pořádku vrátila z ISS

Crew 2 se v pořádku vrátila z ISS
Fotografie: NASA
  • Astronauté v pořádku dosedli v Mexickém zálivu
  • Posádka strávila na ISS 199 dní
  • Vytvořila tak rekord

Astronauti SpaceX Crew-2 podle NASA v pondělí bezpečně přistáli v Mexickém zálivu u pobřeží Floridy na palubě kosmické lodi Crew Dragon Endeavour, a dokončili tak druhou dlouhodobou misi komerční posádky agentury k Mezinárodní vesmírné stanici. Mise vytvořila rekord v délce letu americké kosmické lodi s posádkou. Čtyřčlenná mezinárodní posádka strávila na oběžné dráze 199 dní, čímž překonala 168 dní, které počátkem letošního roku stanovila mise SpaceX Crew-1 společnosti NASA.

Astronauti NASA Shane Kimbrough a Megan McArthurová, astronaut JAXA (Japonská agentura pro výzkum vesmíru) Akihiko Hoshide a astronaut ESA (Evropská kosmická agentura) Thomas Pesquet se vrátili na Zem při přistání s pomocí padáku ve 21:33 středoevropského času na pobřeží Pensacoly na Floridě. Posádky na palubě záchranných plavidel společnosti SpaceX úspěšně vyzvedly kosmickou loď a astronauty. Po návratu na pevninu odletí astronauti zpět do Johnsonova vesmírného střediska NASA v Houstonu.

Mise Crew-2 odstartovala 23. dubna na raketě Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska NASA na Floridě. Crew Dragon Endeavour se 24. dubna, téměř 24 hodin po startu, připojil k přednímu portu modulu Harmony na vesmírné stanici. Astronauté během své mise urazili 84 653 119 mil, na palubě vesmírné stanice strávili 198 dní a absolvovali 3 194 oběhů kolem Země.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze