Starliner od Boeingu se vydá na zásadní test. Poslední před letem lidí na ISS

Starliner od Boeingu se vydá na zásadní test. Poslední před letem lidí na ISS
Fotografie: NASA
  • Odstartuje prázdná loď, která na pár dní zadokuje u ISS
  • Pokud půjde vše podle plánu, bude příští let s posádkou
  • Série technických problémů zhatila testy v minulosti, konkurenční SpaceX tak získal náskok

Po prověrce letové připravenosti, která proběhla 11. května, NASA s Boeingem stanovila termín okamžitého startu na 19. května v 18:54 EDT (20. května, 0:54 CEST), kdy Starliner odstartuje z rakety Atlas V společnosti United Launch Alliance. Půjde o druhý pokus Starlineru o připojení k ISS a o rozhodující krok NASA při certifikaci kosmické lodi Boeing pro přepravu lidí.

První mise Starlineru OFT v prosinci 2019 nesplnila očekávání a kvůli softwarovým závadám nedosáhla potřebné oběžné dráhy k dosažení Mezinárodní vesmírné stanice. Společnost Boeing připravila Starliner k opakovanému startu na začátku srpna 2021, ale předletové kontroly několik hodin před startem odhalily problémy s více než polovinou ventilů okysličovadla v pohonném systému Starlineru a start byl zrušen. Kapsle byla odpojena od Atlasu V a vrácena společnosti Boeing k nápravě.

NASA uvádí, že Starliner stráví 5 až 10 dní v doku s ISS, než se vrátí na Zemi a přistane na západě USA. Pokud se to podaří, NASA a Boeing doufají, že kapsli s první posádkou vypustí do konce roku 2022. Nicméně Boeing tak nabral ohromné zpoždění za SpaceX, pro který se zásobovací lety a mise s posádkou staly rutinní záležitostí. Původně to vypadalo, že obě společnosti budou soupeřit o prvenství a že mají vyrovnané šance.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze