Jako v Minority Report. Umělá inteligence má vymýšlet drogy, aby se nedostaly na trh

Jako v Minority Report. Umělá inteligence má vymýšlet drogy, aby se nedostaly na trh
Fotografie: Colin Davis, unsplash.com
  • Drogové kartely se snaží obejít zákony vývojem nových drog
  • Umělá inteligence umí předvídat, jaké látky by mohly vzniknout
  • Mohlo by to zkrátit náskok, který tak zločinci získají

Je to trend, který dorazil už i k nám. Drogové mafie se všemožně snaží přijít na způsob, jak obejít zákon. Jedním způsobem je zaměřit se na produkci a prodej nových syntetických drog, které ještě nejsou uvedeny v seznamu omamných a psychotropních látek. Následky však mohou být nepředvídatelné: nové drogy mají jiné účinky a často bývají mnohem silnější. Ojedinělá tak nejsou ani úmrtí lidí, kteří s drogami pouze experimentují. Web vancouverisawesome.com informoval o snaze vědců z tamní University of British Columbia, kteří se snaží přijít na to, jaké „novinky“ drogové kartely chystají. Oficiálně se jejich projekt zabývá „předvídáním molekulární struktury nových léků“.

Na základě údajů shromážděných z celého světa o nelegálních drogách výzkumníci vycvičili počítač, aby vymyslel nové drogy, které ještě nebyly vytvořeny, ale které by odpovídaly parametrům. Vymysleli 8,9 milionu různých chemických návrhů. Poté porovnali 196 nově vytvořených drog, které v době původního naprogramování počítače neexistovaly, s těmi, které vymyslel. Počítač založený na hluboké neuronové síti, přišel na více než 175 z nich.

Sami vědci přirovnávají svou práci ke snímku Minority Report, kde se podobným způsobem předvídaly trestné činy, aby se tak mohlo zabránit jejich dokončení. V tomto případě půjde „jen“ o zkrácení náskoku, který drogový kartel získá. Obvykle trvá průměrně rok, než se z náhodných záchytů podaří látku identifikovat, další čas zabere legislativní proces. Poslední verze systému umí také předpovědět, u kterých látek je větší pravděpodobnost, že se objeví na trhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze