I když pandemie nemoci COVID-19 zatlačila v mediálním prostředí do pozadí všechny ostatní nemoci, neznamená to, že by přestaly existovat. Kupříkladu taková cholera. Většinou si ji spojujeme s dávnou minulostí, kdy lidé ve velkých městech onemocněli kvůli tomu, že nedůsledně oddělovali cesty pro splašky od zdrojů pitné vody. Bohužel je tento stav standardem v mnoha zemích třetího světa, kde cholera zabíjí stejně snadno jako ve středověku.
Řešení existuje v podobě výstavby infrastruktury v podobě kanalizace a čističek odpadních vod. Další možností je pak očkování, které pomůže tělu odolat následkům nákazy. Proti choleře se již očkuje, a to prostřednictvím preparátu, který se nakape pod jazyk. Jeho velkou nevýhodou je stejně jako v případě jiných vakcín nutnost dodržení chladového řetězce od výroby až po podání. A elektřina pro provoz chladniček v postižených lokalitách chybí stejně jako čistá voda.
V tomto ohledu je tak unikátní snaha japonských vědců, kteří v rámci projektu MucoRice geneticky modifikovali rýži tak, aby produkovala část toxinu, který vyrábějí bakterie cholery. Tato část není lidem nebezpečná, ale zároveň stimuluje imunitní systém ve střevech. Největší výhodou takovéto vakcíny je její snadný transport. Vypěstovanou rýži stačí usušit a rozemlít na jemný prášek. Ten se může skladovat při běžných teplotách a před podáváním jej stačí smíchat s vodou. První fáze klinických testů zahrnovala 30 dobrovolníků. U žádného z nich se neobjevily nežádoucí účinky, naopak u 19 byla zaznamenána dostatečná tvorba protilátek.