CDC doporučuje delší časové rozestupy při očkování vakcínami Pfizer a Moderna

CDC doporučuje delší časové rozestupy při očkování vakcínami Pfizer a Moderna
Fotografie: unsplash.com
  • CDC doporučuje mladým mužům rozestup mezi očkováním alespoň 8 týdnů
  • Větší časový rozestup snižuje riziko myokarditidy

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) tento týden uvedlo, že dospívající a mladí muži by měli zvážit větší časový rozestup mezi očkováním první a druhé dávky vakcínami Pfizer a Moderna z důvodu snížení rizika myokarditidy (zánětlivé onemocnění srdce).


Úřad pro veřejné zdraví v Kanadě zjistil, že riziko zánětlivého onemocnění srdce u mužů ve věku od 18 do 24 let bylo nižší, pokud rozestup mezi dávkami jedné ze dvou zmíněných vakcín byl alespoň 8 týdnů. CDC doporučuju tento časový rozestup pro muže od 12 do 39 let. Ostatní by měli při očkování vakcínou Pfizer počkat mezi aplikací prvních dvou dávek tři týdny a při očkování vakcínou Moderna čtyři. Podle cnbc.com by se tímto doporučením měli řídit hlavní starší občané a lidé s oslabeným imunitním systémem.

Zánětlivé onemocnění srdce bylo 1,5× vyšší u mužů ve věku od 18 do 39 let po druhé dávce očkování vakcínou Moderna než u Pfizeru. V této věkové skupině bylo nahlášeno 68 případů myokarditidy na 1 milion podaných druhých dávek Moderny. U Pfizeru bylo nahlášeno 47 případů na 1 milion aplikovaných druhých dávek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze