Kamery pro rozpoznání obličeje odhalily na letišti v USA prvního podvodníka

Kamery pro rozpoznání obličeje odhalily na letišti v USA prvního podvodníka
  • Nový kamerový systém pro rozpoznání obličeje na letišti ve Washingtonu zaregistroval první úspěch
  • Pasažér se prokázal francouzským pasem, avšak v botě měl ukrytý pas z Demokratické republiky Kongo
  • Podvodník byl vrácen na letiště v Brazílii, odkud přicestoval
  • Čelit bude dalším právním důsledkům

Nový systém kamer na letišti ve Washington Dulles zaregistroval teprve pár dnů po svém spuštění první úspěch. Do USA přicestoval z Brazílie 26letý podvodník. Ten předložil celnímu úřadu francouzský pas. Poté, co vzniklo podezření, byl tento cestující podroben komplexní kontrole. V rámci té byl v jeho botě objeven pas z Demokratické republiky Kongo.

Nový systém kamer se testuje na 14 letištích v rámci USA a do budoucna se uvažuje, že by nahradil klasické kontroly cestovních dokladů a letenek. Dle informací má systém více než 99% přesnost, s postupem času se budou nové kamery zdokonalovat. Jejich zavedení se pochopitelně nelíbí všem, jde o poměrně velký zásah do soukromí. Na druhou stranu, výše popsaný případ ukazuje, že nové kamery mají na letištích svůj smysl.

O krok dále jsou v tomto ohledu australská letiště, která již cestování bez pasu umožňují. Cestující se ověřují pomocí systému pro rozpoznání obličeje, ten následně ověřuje cestující v rámci databáze. Na letišti v Praze se podobný typ zabezpečení testuje v rámci pilotního provozu. Již delší dobu však fungují jiné typy ochrany, například kontrola registračních značek automobilů a mnohé další.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze