Olympiáda v Tokiu zvýší zabezpečení rozpoznáváním obličejem

Olympiáda v Tokiu zvýší zabezpečení rozpoznáváním obličejem
  • Rozpoznání obličeje se však bude týkat pouze atletů, pořadatelů a členů médií
  • Stojí za ní společnost NEC, která se chlubí přesností 99,7 procent

Včera bylo oficiálně oznámeno, že na Letních olympijských hrách v Tokiu se bude využívat rozpoznávání obličeje jakožto bezpečnostní opatření. Potvrzují se tedy spekulace z loňského roku, kdy se o této zprávě hovořilo. Pokud se však chystáte v roce 2020 do Tokia, abyste byli svědkem tohoto legendárního sportovního svátku, a bojíte se o své soukromí, tak žádný strach. Rozpoznávání obličeje bude využito pouze pro soutěžící atlety, členy pořadatelského týmu a mediální pracovníky. Ostatní nesmí zapomenout sebou nosit vstupenky.

Pořadatelé věří, že rozpoznávání obličejem výrazně zvýší bezpečnost her a zabrání krádežím a padělání či vypůjčení potřebných materiálů pro vstup. Zároveň se tím má zkrátit doba čekání atletů během bezpečnostních kontrol, což se bude velice hodit, jelikož se bude příští olympiáda konat v době, kdy bývají v Japonsku největší horka.

Technologii pro rozpoznání obličeje dodá japonská IT společnost NEC, která ji testovalo již na minulých hrách v Riu a už dlouho jí používá kupříkladu letiště. Vzhledem k tom, že bude toto zabezpečení používat jen personál spojený s hrami, budou pořadatelé sbírat fotky všech pracovníků a následně je uloží do obří databáze, kterou budou přístroje porovnávat se skenovanými lidmi. Podle viceprezidenta společnosti NEC je jejich technologie přesná na 99,7 procent, takže se pořadatelé nemají obávat žádných problémů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze