Klimatizace byla vynalezena na počátku 20. století. Sloužila ale k jinému účelu

Klimatizace byla vynalezena na počátku 20. století. Sloužila ale k jinému účelu
Fotografie: pixabay.com
  • Za vynálezce klimatizace je považován Willis Haviland Carrier
  • Původně sloužila k řešení problému s vlhkostí v tiskárně
  • Dnešní klimatizace jsou tišší, menší, efektivnější a bezpečnější

Klimatizace začíná být nepostradatelným pomocníkem během horkých letních dnů. U nás v domácnostech zatím tak běžná není, v kancelářích je ale již standardem. Klimatizace zajistí, že z místnosti, kde se nedá vydržet, se stane příjemné prostředí, kde můžete docílit teploty, která pro vás bude příjemná. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, kdy a jak klimatizace vznikla?

Podle asme.org první moderní klimatizaci vynalezl Willis Haviland Carrier v roce 1902. Ve své době byl zkušeným inženýrem a experimentoval se zákony regulace vlhkosti. Aby vyřešil aplikační problém v tiskárně v Brooklynu, začal posílat vzduch přes spirály naplněné studenou vodou. To ochlazovalo vzduch a zároveň z něj byla odstraněna vlhkost.

O několik desítek let později, přesněji v roce 1933, vyvinula společnost Carrier Air Conditioning Company of America klimatizaci, jež pro svůj chod využívala pásem poháněnou jednotku, dmychadlo, mechanické ovládání a spirálu výparníku. Tento systém se pak stal vzorem pro budoucí chladicí systémy v USA i po celém světě.


Klimatizační jednotky, jaké známe dnes, jsou sice modernější a zahrnují prvky jako je dálkové ovládání, elektronické senzory a další vymoženosti, ale fungují stále na stejném systému jako klimatizace z roku 1933. Jen jsou menší, bezpečnější, tišší a dokážou být samozřejmě i efektivnější. Dnes již klimatizace také musí odpovídat nejrůznějším předpisům, které splňují bezpečnost, ale i ekologické prvky jako je nízká spotřeba energie.

Nejnovější klimatizace tak dokážou dle nastavení samy korigovat, jak moc mají být spuštěné a řídit proud vzduchu. Nechybí ani připojení k aplikaci a upozornění na mobilní telefon, kdykoliv se objeví nestandardní provoz. Klimatizace dnes už umí i topit, a tak dokáže bez větších zásahů vyřešit problém u staveb, kde chybí nebo je nefunkční topení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze