Zlepšete kvalitu svého spánku díky několika jednoduchým krokům

Zlepšete kvalitu svého spánku díky několika jednoduchým krokům
Fotografie: unsplash.com
  • Důležitý je výběr matrace, polštáře i lůžkovin
  • Usínat byste měli ve tmě a tichu
  • Před spaním byste neměli pít alkohol

Spánek je pro nás velmi důležitý. Pokud jsme nevyspalí, jsme méně produktivní, děláme častěji chyby a celkově se horší naše nálada. Kvalitní spánek je pro správnou regeneraci mozku důležitý, ale v dnešní hektické době hodně lidí spí méně, než by mělo, nebo je jejich spánek nekvalitní. Jak si tedy zlepšit usínání a samotný spánek?

Kvalitní matrace a tma je základ

Spát na matraci, která je pohodlná a nikde netlačí, je opravdu důležité. Do kvalitní matrace je potřeba investovat, ale rozhodně se vám to vyplatí. Kromě kvalitní matrace, která bude tělu dopřávat správnou podporu, můžete pomoci i krční páteři vhodným ergonomickým polštářem. Kromě toho, podle sleepfoundation.org, záleží i na správné přikrývce a ložním prádle. Vybírejte nejlépe bavlněné povlečení, ve kterém se nepotíte, a peřinu volte dle toho, jak moc chcete, aby hřála.

Pro kvalitní spánek je také důležitá tma. Pokud jste neustále vystavováni světlu, váš cirkadiánní rytmus je zmatený a vysílá signály, že ještě nemáte spát. V ložnici tak mějte nejlépe zatemňovací závěsy, nebo alespoň zatažené žaluzie. Případně si také můžete pořídit masku na oči, která blokuje světlo zvenčí. Ještě než půjdete spát, je dobré se vyhýbat jasnému světlu. Při setmění se totiž začne tvořit melatonin, který podporuje spánek.

postel

Neusínejte v hluku a teple

Prostředí, kde odpočíváte, je také velmi důležité. Před spaním je dobré vyvětrat, abyste do místnosti dostali čerstvý vzduch. Podle healthline.com je vhodnou teplotou pro spaní něco přes 18 °C, ačkoliv se teplota může u lidí lišit podle jejich preferencí.

Pokud jste zvyklí usínat u seriálu nebo se díváte na videa na sociálních sítích, usínání vám trvá daleko déle. Světlo z elektroniky blokuje tvorbu melatoninu a zvuky vás udržují v pozornosti. Stejně negativně mohou působit i ostatní zvuky v místnosti, jako je klimatizace nebo tikající hodiny.

Alkohol vám spánek nezlepší

Určitě už jste slyšeli, že si někdo dává „dvojku“ vína, aby se mu lépe usínalo. Alkohol sice může vyvolat ospalost, ale jeho vliv na spánek je jednoznačně negativní. Kvalita spánku se po alkoholu zhoršuje a tělo se méně zregeneruje. Záleží samozřejmě i na množství alkoholu, které jsme vypili, a jak dlouho před spaním. Je to dáno tím, že místo aby tělo během noci odpočívalo, musí odbourávat z těla alkohol.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze