Kompaktnější gramofon nenajdete. Sound Burger je milé retro i praktický přístroj

Kompaktnější gramofon nenajdete. Sound Burger je milé retro i praktický přístroj
Fotografie: Audio Technika
  • Audio-Technica lodi vyrobila limitovanou verzi přenosného gramofonu
  • Obrovský zájem pak vedl ke standardní výrobě

Média používaná pro ukládání hudby představují fascinující přehlídku toho, jak se rozvíjejí technologie. I microSD karta od velikosti nehtu malíčku s tisíci uložených skladeb se dnes zdá beznadějně zastaralá v porovnání s moderními streamovacími platformami. A co teprve taková CD, minidisky nebo dokonce magnetofonové pásky. Bez ohledu na to, co vývoj přinese, je tu však jedna stálice – vinylová deska. Pro její vlastnosti si ji oblíbili hudební fajnšmekři, profesionálové anebo je to prostě rodinný archiv hudby, kterou dnes už neseženete.

Sound Burger

I z toho důvodu dnes najdete v nabídce obchodů gramofony. Audio-Technica Sound Burger na první pohled nevypadá jako úplně klasický přehrávač. Je to spíše inženýrské cvičení v tom, jak gramofon co nejvíce zmenšit a dostat ho až do podoby, kdy jej lze označit za přenosný. Zkrátka něco jako „walkman“, ale ne pro pásky, nýbrž pro vinyly.

Jak už bylo řečeno, v době Spotify už takhle hudbu na cestách nejspíše nikdo řešit nebude, ale přesto zaznamenalo první uvedení Sound Burgeru nesmírný ohlas a jeho limitovaná edice z roku 2022 se okamžitě vyprodala. Možná za to může vlna nostalgie s odkazem na původní vzor starý už 60 let, nebo lidé jen chtějí gramofon, který by v jejich domácnosti zabral co nejméně místa.

Sound Burger

Ať už si najdete důvod jakýkoli, letošní CES přinesl dobrou zprávu. Audio-Technica představila další verzi Sound Burgeru, která půjde do běžného prodeje, a to za cenu 229 eur, tedy asi 5 600 korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze