Kosmická loď Crew Dragon úspěšně odstartovala. Co se bude dít dál?

2
Kosmická loď Crew Dragon úspěšně odstartovala. Co se bude dít dál?
Fotografie: SpaceX
  • Let dvoučlenné posádky na ISS by měl trvat 19 hodin
  • Další kosmická loď Crew Dragon by měla na ISS dopravit čtyři astronauty

Kosmická loď Crew Dragon vynesená raketou Falcon 9 na druhý pokus úspěšně odstartovala z amerického kosmodromu na Mysu Canaveral.

Let na ISS bude dvoučlenné posádce (skládající se z Douglase Hurleyho a Roberta Behnkena) trvat 19 hodin s předpokládaným příletem v neděli v 16:29 našeho času. Následně na Mezinárodní vesmírné stanici astronauti stráví jeden až čtyři měsíce v závislosti na tom, kdy na ISS dorazí další pilotovaná loď Crew Dragon a také na rozhodnutí NASA. K návratu zpátky na Zem využijí astronauti opět loď Crew Draco, která je vybavena několika speciálními padáky s předpokládaným přistáním u pobřeží Floridy.

Pokud vše půjde podle plánu, otevře tento let dveře pro další spolupráci mezi společností SpaceX a úřadem NASA. Od roku 2011 NASA dostávala astronauty na ISS pouze jako pasažéry ruského Sojuzu. Jedna „jízdenka“ měla podle theverge.com vyjít zhruba na 80 milionů dolarů, tedy necelé dvě miliardy korun. Další let Crew Dragon počítá s tím, že budou na palubě již čtyři astronauti včetně japonského zastoupení.