Které dokumenty na Netflixu nevynechat? Z většiny budete mít husí kůži

zhodnocení
Které dokumenty na Netflixu nevynechat? Z většiny budete mít husí kůži
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Netflix nabízí opravdu bohatou nabídku dokumentů nejrůznějších témat
  • Za zhlédnutí stojí Podvodník z Tinderu nebo o vrahovi Jeffrey Dahmerovi
  • Pokud vás zajímají historické události, nevynechejte seriál Historie pro začátečníky

Netflix nabízí nepřeberné množství dokumentárních filmů a seriálů, které ukazují realitu života. Některé mají ukázat životy slavných osobnosti, jiné zase odhalují zločiny, zpovídají vrahy, nebo ukazují slavné projekty v jejich počátcích. Jedno je ale jasné – v dokumentech si každý najde to svoje. Které si na Netflixu rozhodně nenechte ujít?

Historie pro začátečníky

Tento dokumentární seriál má již dvě řady a každý díl vám ukáže jiný kousek historie, která změnila miliony životů. Chcete vědět, jak vznikly kreditní karty, rychlé občerstvení, MP3 či GPS? Co k jejich vynálezu vedlo a jak to ovlivnilo další generace? V dokumentu se dozvíte i to, jak USA soupeřilo s Ruskem ve vesmírném závodu, nebo jak vznikl feminismus a co je jeho cílem. Celkem 20 epizod vás provede historickými událostmi, které navždy určitým způsobem změnily pohled na svět.

Podvodník z Tinderu

Tento příběh se stal jedním z nejznámějších na Netflixu. Ukazuje, jak je jednoduché, vydávat se na za někoho jiného, než ve skutečnosti jste. Simon Leviev se na Tinderu propagoval jako bohatý mladý muž, který hledá ženu. Jeho okázalým vystupováním a ukazováním majetku si pak ženy omotal kolem prstu a postupně z nich dostal jejich veškeré úspory. Případně je dokázal přesvědčit o tom, aby si vzaly půjčku. Když ale došlo na vracení, neměl se k ničemu. Dokument ukáže, jak se můžete lehce chytit do pasti a i to, jak nakonec Leviev dopadl.

Jak se stát tyranem

Jak se stát tyranem

Šestidílný seriál postupně ukazuje největší diktátory světa, kteří byli schopni zlákat na svoji stranu nemalou skupinu lidí. Čeho byli schopni pro dosažení svého cíle udělat Adolf Hitler, Saddám Husajn, Josif Stalin, Kim Čong-un a další se dozvíte v dokumentu, který vypráví Peter Dinklage s notnou dávkou nadsázky.

Rozhovory se zabijákem Jeffrey Dahmerem

Ať už jste viděli seriál Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera nebo ne, tato dokumentární série vám ukáže, jak Dahmer vypovídal. Jeho výslechy popisuje jeho tehdejší advokátka, pro kterou byl tohle její první případ. V dokumentu uslyšíte ale i výpovědi policistů, kteří byli v jeho bytě, reportéry i sousedku, která se neúspěšně několikrát pokoušela přivolat policii kvůli neúnosnému zápachu, který z bytu vycházel. V dokumentu zazní reálné nahrávky, kde Jeffrey popisuje svoje vraždy až s děsivým klidem a se všemi podrobnostmi. Uvidíte také záběry ze soudu, kdy obhájci usilovali o to, aby prokázali, že Dahmer byl při svých činech nepříčetným a výpovědi rodinných příslušníků obětí.

Návrat do vesmíru

Dokument o Elonu Muskovi a jeho touze dosáhnout vesmíru se společností SpaceX. Poslední raketoplán NASA vzlétl v roce 2011 a od té doby NASA neměla rakety, které by dostaly astronauty do vesmíru. V té době ale již plně fungovala Mezinárodní vesmírná stanice, která byla trvale obydlená. NASA tak měla jedinou možnost – posílat astronauty v ruské raketě Sojuz. Elon Musk ale přišel s raketou Falcon 9 a kapslí Dragon, která měla vrátit lety raket zpět na americkou půdu. Dokumentární film ukáže počátky testování rakety Falcon 9 a i to, jak se podařilo dosáhnout její obnovitelnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze