Lék na HIV může omezit hromadění proteinů souvisejících s demencí

Lék na HIV může omezit hromadění proteinů souvisejících s demencí
Fotografie: unsplash.com
  • Lék proti HIV zlepšil schopnost mozku odstraňovat nebezpečné proteiny, které vedou k postupnému odumírání mozkových buněk
  • Studie byla provedená na myších
  • Tento lék sám o sobě lidem s neurodegenerativním onemocněním nepomůže, ale ukazuje cestu dalšího výzkumu

První výsledky nového výzkumu ukázaly, že již existující lék proti HIV chrání před nebezpečným hromaděním bílkovin při demenci. Výzkum vědců z univerzity v Cambridge odhalil, že lék zlepšil schopnost mozku odstraňovat nebezpečné proteiny, které vedou k postupnému odumírání mozkových buněk.

Společnou charakteristikou neurodegenerativních onemocnění, jako je Huntigtonova choroba a další různé formy demence, je hromadění agregátů známých také jako shluky nesprávně poskládaných proteinů v mozku. Tyto agregáty vedou k degradaci a postupnému odumírání mozkových buněk a nástupu nemoci. Jedním ze způsobů, jak se tělo zbavuje nebezpečných látek, je autofagie. To je proces, při kterém buňky zneškodní nežádoucí materiál. Rozloží ho a zlikvidují. Tento proces ale u lidí s neurodegenerativními nemocemi nefunguje. Takže tělo není schopno se samo škodlivých látek zbavit.


Ve studii, která byla provedena na myších, byl upravený lék proti HIV nazývaný Maraviroc schopen zabránit tomuto nebezpečnému hromadění proteinů, tím se nástup nemoci zpomalil. „Jsme velmi nadšeni z těchto zjištění, protože jsme nejen našli nový mechanismus, jak mikroglie urychlují neurodegeneraci, ale také jsme ukázali, že to lze přerušit, dokonce i stávající a bezpečnou léčbou,“ uvedl hlavní autor studie profesor David Rubinsztein pro independent.co.uk. Dodal, že tento lék pravděpodobně sám o sobě nebude jako kouzelná pilulka, ale ukazuje možnou cestu dalšího výzkumu. Vědci během vývoje léku zjistili, že několik objevených chemických substancí nebylo účinných proti HIV.

„Možná zjistíme, že jedna z nich účinně působí u lidí na prevenci neurodegenerativních onemocnění. Léčba, která by pomáhala chránit přirozenou schopnost mozku udržovat se zdravý, by měla obrovský potenciál omezit počet lidí, jejichž životy nyní ničí demence,“ doplnila Rosa Sanch z Alzheimer's Research UK.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze