Nových případů HIV bylo v loňském roce 292

Nových případů HIV bylo v loňském roce 292
Fotografie: unsplash.com
  • Doposud bylo nejvíce případů zachyceno v roce 2016
  • Více než polovina z nových případů byla objevena u cizinců
  • Podle odborníků Česko stále patří mezi země s nízkým počtem případů HIV

V loňském roce přibylo v Česku nejvíce nových případů HIV od roku 1985, kdy se začaly tyto údaje evidovat. Laboratoře v loňském roce odhalily 292 nových případů HIV. To je o šest víc než v roce 2016, kdy bylo doposud zachyceno nejvíc případů. Více než polovina z nových případů byla objevena u cizinců, obzvláště pak mezi Ukrajinci. Podle Ministerstva zdravotnictví je nárůst počtu zaznamenaných nových případů nákazy HIV důkazem, že systém prevence a práce s lidmi, u kterých je riziko nákazy vyšší, funguje.

„Loni se například jen v rámci Evropského týdne testování na HIV a žloutenky podařilo oslovit rekordních 1 815 osob. Lidé mají zájem o kontrolu zdravotního stavu a již registrovaní lidé s HIV zase zájem o léčbu. To vše jednoznačně přispívá ke snížení možného rizika pro populaci. Antiretrovirová léčba má totiž zásadní přínos pro vývoj zdravotního stavu pacienta. Léčba zároveň hraje zásadní roli při zábraně šíření infekce, neboť infekčnost setrvale řádně léčených osob je minimální, tudíž přenos infekce je nepravděpodobný,“ uvedl pro ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.


Podle odborníků Česká republika stále patří mezi země s nízkým počtem případů HIV. Jedná se o 2,78 případů na 100 tisíc obyvatel. V roce 2021 laboratoře odhalily 126 a v roce 2016 199 případů. V loňském roce se HIV nakazilo 126 občanů Česka a 166 cizinců s dlouhodobým nebo trvalým pobytem. Mužů bylo 237 a žen 55. Nejčastěji pocházejí z Ukrajiny a dalších východoevropských zemí. „Naprostá většina těchto uprchlíků věděla o své HIV pozitivitě, léčila se dosud na Ukrajině a potřebovala zajistit kontinuitu léčby HIV infekce,“ uvedla Národní referenční laboratoř.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze