Ultrazpracované potraviny – jídla s průmyslovými přísadami, jako jsou emulgátory, zahušťovadla a umělá aromata. Všichni je dobře známe – mražená pizza, hranolky, burgery, limonády, zmrzlina, hotová jídla, uzeniny a další. Asi všichni víme, že tyto potraviny nejsou pro tělo zrovna zdravé a nová studie odhalila, že pokud denní příjem kalorií pochází z více jak z 20 % z ultrazpracovaných potravin, zvyšuje se riziko demence.
Studie zveřejněná JAMA Neurology poukazuje na to, že konzumace těchto jídel negativně ovlivňuje kognitivní funkce, tedy schopnost zpracovávat informace a umět se rozhodnout. Lidé, kteří jedli těchto potravin nejvíce, měli o 28 % rychlejší tempo poklesu kognitivních funkcí a o 25 % rychlejší tempo poklesu výkonných funkcí na rozdíl od jedinců, kteří tento typ jídel příliš nejedli.
In this cohort study of 10,775 individuals, higher consumption of ultraprocessed foods was associated with a higher rate of global and executive function decline after a median follow-up of 8 years. https://t.co/12D5bTAq8W
— JAMA Neurology (@JAMANeuro) December 5, 2022
Studie prováděná v San Diegu sledovala přes 10 000 lidí po dobu 10 let. „Velikost vzorku je značná a sledování bylo rozsáhlé. I když chybí důkazy, je studie dostatečně rozsáhlá na to, abychom mohli dojít k závěru, že ultrazpracované potraviny jsou pravděpodobně špatné pro náš mozek,“ řekl výživový specialista Dr. David Katz. Během studie se také dle cnn.com zjistilo, že pokud daná osoba k těmto nezdravým jídlům měla dostatečný přísun i zdravých potravin, spojení mezi ultrazpracovanými potravinami a kognitivním poklesem zmizelo.
Pojďme si to spočítat
Pokud vezmeme průměrný počet kalorií na den, který je 2 000, 20 % z denního příjmu je 400 kalorií. Takové číslo bychom neměli dle studie přesáhnout, abychom se nevystavili zvýšenému riziku demence. Může se to zdát jako splnitelný úkol, ale například velké hranolky od McDonald‘s mají 434 kcal. Cheeseburger je na tom s 303 kcal o něco lépe a litr Coca-Coly má 454 kcal.
Nejde jen o riziko demence
Ačkoliv se studie zaměřila na požívání nezdravých potravin a vznik demence, nejde jen o mozek. Ultrazpracované potraviny zvyšují riziko obezity, cukrovky, hypertenze, rakoviny a všeobecně znamená kratší život. Obsahují totiž větší množství soli, cukru i tuku, což způsobuje v těle záněty, které vytvářejí další problémy. Pokud jste tedy konzumentem těchto potravin, měli byste se snažit je omezit a zároveň dostat do rovnováhy s vyváženou stravou.