Mikrovlnná trouba se dlouho po svém uvedení muslea vypořádávat z mýty, že její nebezpečí představuje nebezpečí pro lidské zdraví. Dnes už si snad nikdo nemyslí, že by takto připravené jídlo mohlo být „radioaktivní“, nicméně stejně dobře všichni ví, že toto záření je nebezpečné při přímém působení na živé organismy. Skoro každý zná onu městskou legendu o kočce, kterou její majitelka dala sušit do mikrovlnné trouby po koupeli, protože to byla zvyklá celý život dělat s normální troubou.
I proto nejspíše v lidech panuje představa, že vnitřek mikrovlnné trouby je jakési sterilní prostředí, které se čistí při každém zapnutí. Úplný opak ale ukazuje studie zveřejněná v Frountiers of Microbiology. Vědci zde analyzovali vnitřky těchto přístrojů, které byly v domácnostech používány běžným způsobem. A výsledky překvapily i je samotné.
Vědci našli celkem 747 různých skupin bakterií, z nichž nejčastější byly Firmicutes, Actinobacteria a Proteobacteria. Nejčastěji se jednalo o běžné a neškodné bakterie, které obvykle žijí na lidské pokožce jako je Bacillus, Micrococcus a Staphylococcus. Přítomny byly však i bakterie, které vyvolávají nežádoucí infekční nemoci jako například Pseudomonas, Enterobacter nebo Klebsiella.
Srovnání s jinými místy v kuchyni pak ukázalo, že výskyt potenciálně patogenních bakterií je v mikrovlnné troubě vyšší než na jiných místech v kuchyni, kde se připravuje jídlo. Podle vědců to však není důvod k panice, postačí vnitřek trouby čas od času ošetřit běžnými prostředky na úklid.