Co nikdy nevkládat do mikrovlnky? Nejde jen o nádobí, ale i o jídlo

Co nikdy nevkládat do mikrovlnky? Nejde jen o nádobí, ale i o jídlo
Fotografie: unsplash.com
  • Do mikrovlnky nikdy nedávejte kovové předměty, a dejte si pozor i na ozdobné talíře
  • Neohřívejte jídlo v jednorázových plastových obalech ani v polystyrenu
  • Nedávejte do mikrovlnné trouby celá vejce, protože mohou explodovat

Mikrovlnná trouba je už desítky let skvělým pomocníkem v kuchyni a patří mezi základní spotřebiče, které doma máme. Někdo na ni nadává, že má na horkém talíři studené jídlo, jiný na ni nedá dopustit. Mikrovlnky už dnes neumí jen ohřát jídlo – dokážou rozmrazit maso, aniž by se uvařilo, a také v nich můžete něco uvařit i upéct. Záleží na ceně a počtu funkcí. Existují ale potraviny a nádoby, které do mikrovlnky nepatří – nikdy. Které?

Nádoby, které nedávejte do mikrovlnky

Mikrovlnná trouba funguje na principu elektromagnetických vln o vysokých frekvencích, které v potravinách a surovinách rozkmitají molekuly. Tím dochází k ohřevu z vnější strany směrem dovnitř. Proto se stává, že na okrajích je jídlo teplé a uprostřed studené. Během ohřevu je proto dobré jídlo promíchat. Ne vše ale mikrovlnám svědčí.

Určitě nedávejte do mikrovlnky jednorázové plasty ani krabice na balení jídla, které jsou z polystyrenu. Při zahřívání může docházet k uvolňování toxických látek a část se může i roztavit. Plastové nádoby do mikrovlnky mohou jenom v případě, že je na spodní straně symbol mikrovlnky nebo jsou označeny jako microwave-safe. Do mikrovlnky nedávejte podle ahs.com ani papírové obaly, jelikož se mohou vznítit. To samozřejmě neplatí pro obaly, které jsou k tomu určené, například popcorn v sáčku.

Všichni asi víme, co udělá kov v mikrovlnce – začne zářit a jiskřit. Neohřívejte tak nikdy jídlo v nádobách, které obsahují kov, a to včetně alobalu. Dejte si také pozor na zdobené talíře, zejména ty starožitné. Často jsou ručně malovány a v barvě je obsažen kov, který začne při spuštění mikrovlnky jiskřit. To samé platí pro příbory, konzervy a jídelní boxy, které obsahují kovové prvky (většinou se jedná o boxy, které uchovávají jídlo teplé a neslouží k dlouhodobému uchovávání).

Jídlo, které do mikrovlnky nedávejte

Nikdy neohřívejte celé vejce i se skořápkou. Při ohřevu se ve vejci zvyšuje tlak a může dojít k explozi. Nedoporučuje se dávat do mikrovlnky ani celé ovoce, ve kterém taktéž ohřevem stoupá tlak a může dojít i ke vznícení.

Dobrý nápad nejsou ani feferonky či jiné pálivé papriky, jelikož ohříváním se začne uvolňovat kapsaicin. Ve chvíli, kdy otevřete dvířka mikrovlnné trouby, se na vás vyvalí koncentrovaná dávka a vy si můžete podráždit oči, nos i hrdlo. A neohřívejte ani syrové houby, jsou totiž plné vody a při tomto zpracování ztratí strukturu i svou typickou chuť a navíc se stanou těžko stravitelnými.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze