Mythic Quest vtipně ukazuje, že tvorba videoher není zas až taková zábava

Tip na seriál
Mythic Quest vtipně ukazuje, že tvorba videoher není zas až taková zábava
Fotografie: Apple TV+
  • Komedie se věnuje týmu tvořícímu jednu počítačovou hru
  • Má i překvapivě silné momenty s přesahem
  • První řada dostala bonusový díl a zanedlouho začne druhá série

Zatímco seriálů z policejního nebo lékařského prostředí nabízejí televize a streamovací platformy prakticky bezpočet, o programátorech, administrátorech nebo obecně ajťácích se toho moc netočí. Když si odmyslíme různá hackerská dramata a životopisy slavných osobností, stačí nám k jejich spočítání prakticky jen jedna ruka.

Dnes už legendární The IT Crowd nemá smysl blíže představovat, jelikož jejich vtípky mezitím stačily zlidovět (Zkoušeli jste to vypnout a zapnout?). Ve stejném duchu na ně navázal Silicon Valley, který na první pohled vypadá jako sitcom o partičce kamarádů bydlících v jednom kalifornském domě. Mimo jiné jsou to ale také programátoři, kteří se snaží uvést v život jeden geniální nápad.

Poslední roky pak konečně přinesly i dramatickou linku v podobě seriálu Devs. Pokud si odmyslíte nezbytný sci-fi nádech, pak se jedná o mrazivou metaforu o až příliš velkém vlivu technologií na každý aspekt našeho života.

I když Mythic Quest občas obsahuje podobný postřeh, jde o čistokrevnou zábavu. Charismatický vizionář Ian má v hlavě představu dokonalé MMORPG hry, ale k její realizaci potřebuje další lidi. Z neustálé interakce programátorů, autorů příběhu, manažerů pro monetizaci, řízení lidských zdrojů a herních streamerů pak vznikne nejedna komická situace. Ty oceníte zejména v případě, že se zajímáte nejenom o počítačové hry, ale i o pozadí jejich vzniku. Kromě všudypřítomných narážek na aktuální dění je tak seriál nejsilnější v okamžiku, kdy ukazuje střet tvůrců a majitelů studií snažících se o zisk.

Z uměleckého hlediska je tak vrcholem pátý díl první sezóny, který by nezapadl ani jako celovečerní film. K zahození není desátý díl, ve kterém se zaměstnanci studia musejí vypořádat s nástrahami nuceného home office během pandemie. A jako je ve hrách obvyklý bonusový level, tak i první řada dostala v těchto dnech díl navíc. Regulérní druhá řada pak startuje na Apple TV+ s českými titulky 8. května.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze