5 filmů o epidemiích, které právě teď (ne)chcete vidět

1
5 filmů o epidemiích, které právě teď (ne)chcete vidět
  • Téma epidemické nákazy je ve filmech poměrně časté
  • Vedle hollywoodských trháků a zombie tématiky existují i věcně přesná díla

Pokud se pravidelně díváte na zprávy, pak máte informací o virové nákaze více než dost. Neschováte se před nimi, ani když sledujete zdánlivě nesouvisející zpravodajství o smartphonech a o veletrzích, kde se představují. Nebo spíš měly představovat. Možná ve vás toto téma ale vzbudilo zájem a říkáte si, jak se s ním asi popasovali filmaři. Tady přinášíme pár zajímavých tipů.

Nákaza (Contagion), 2011

Jeden z nejlepších filmů na epidemické téma z poslední doby je Nákaza. Nesbírá nijak vysoké ohodnocení nebo filmová ocenění. Spíše než kvalitní filmové dílo je to totiž technicky precizní popis toho, jak taková nákaza vzniká, jak se šíří a jak složité je v dnešním světě účinně zakročit. Hysterie totiž může mít daleko horší následky než samotný virus. Srovnání se současnou situací vyvolává až lehké mrazení v zádech, snad to neskončí u zimnice.

Smrtící epidemie (Outbreak), 1995

Stejné téma zpracovává dnes už klasická Smrtící epidemie. Vychází však vstříc klasické filmové dramaturgii a přidává i „záporáky“ v podobě vysokých vojenských představitelů, kteří by rádi získali novou biologickou zbraň.

28 dní (týdnů) poté (28 Days Later), 2002

Mezi těmi všemi filmy o nákazách je složité najít ty, které to myslí vážně a ty, které jedou na zombie vlně. Britský snímek 28 dní poté bravurně balancuje na hraně a zaměřuje se hlavně na rozpad společnosti zasažené masivní nákazou způsobující agresivní chování.

Světová válka Z (World War Z), 2013

Světová válka Z je naopak víceméně zombie filmem a vše vyřeší hrdina v obsazení Brada Pitta za necelé dvě hodiny. Film v podstatě můžete přeskočit a vrhnout se rovnou na literární předlohu Maxe Brookse. Ta na desítkách nesouvisejících osudů ukazuje, jak se jednotlivé části světa i různá společenství vyrovnala s novodobou morovou ranou.

Kmen Andromeda (The Andromeda Strain), 1971

A skončíme filmem pro pamětníky. I když i zde platí doporučení k četbě geniální novely z pera Michaele Crichtona. Nicméně téma možné nákazy z vesmíru už není po letech tak zajímavé. Lidstvo si v tomto ohledu vystačí docela dobře samo a skutečnost je mnohdy děsivější než filmy.