Na britském ostrově začne výstavba kosmodromu. První start má být ještě letos

Na britském ostrově začne výstavba kosmodromu. První start má být ještě letos
Fotografie: SaxaVord
  • Kosmodrom SaxaVord získal povolení 28. února a s výstavbou chce začít co nejdříve
  • V příštích 18 měsících společnost vydá více než 1,2 miliardy korun na výstavbu
  • Po dostavění chce na celkem třech startovacích rampách provádět až 30 startů ročně

Na Shetlandských ostrovech na severu Skotska brzy začne výstavba kosmodromu SaxaVord. Kosmodrom má mít tři startovací rampy a první start je naplánovaný ještě na letošní rok. „První práce budou na zlepšení přístupových cest a jedné malé nové části silnice. Probíhají také jednání se SIC (Rada Shetlandských ostrovů), aby byl tento program dokončen. Teprve poté začnou stavební práce na místě,“ řekl space.com komunikační tým SaxaVord.

SaxaVord se nachází na Unst, což je jeden ze Shetlandských ostrovů, nejsevernější obydlené části Britských ostrovů. Kosmodrom získal od SIC povolení 28. února. SaxaVord má už podepsané dvě smlouvy, a to s firmami Skyrora a Venture Orbital Systems of France. Skyrora je britsko–ukrajinský startup, který chce do konce roku vypustit svoji třístupňovou raketu Skyrora XL. Druhá společnost chce vypustit svoji raketu v roce 2024.


Ředitel společnosti Frank Strang uvedl, že v průběhu příštích 18 měsíců vynaloží na projekt více něž 43 milionů liber (1,2 miliardy korun) a v dalších 5 letech až 100 milionů liber (2,9 miliardy korun) na postavení tří startovacích ramp. Po dostavěný kosmodrom plánuje až 30 startů ročně.


Národní vesmírná strategie stanoví dlouhodobé plány na posílení postavení Spojeného království jako světové vesmírné země,“ řekl Ian Annett, zástupce generálního ředitele britské vesmírné agentury. Kosmodrom SaxaVord však bude čelit konkurenci, jelikož po celé Evropě vznikají nové raketové společnosti, jako je Rocket Factory Augsburg z Německa nebo PLD Space ze Španělska.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze