Velká Británie pomáhá financovat Rocket Factory Augsburg pro starty ve Skotsku

Velká Británie pomáhá financovat Rocket Factory Augsburg pro starty ve Skotsku
Fotografie: Rocket Factory Augsburg
  • Německý startup Rocket Factory Augsburg získal významnou finanční podporu
  • Jeho cílem je vypouštět rakety z kosmodromu SaxaVord na skotských Shetlandských ostrovech

Místa odpalů raket jsou všeobecně známá. V jejich čele nalezneme americký Mys Canaveral na Floridě, Bajkonur provozovaný Ruskem na území Kazachstánu nebo kosmodrom v Kourou ve Francouzské Guyaně. Všechny těží z blízkosti rovníku, jelikož odstředivá síla rotace země pomáhá raketám při startu. A samozřejmě je nezbytné také rozsáhlé neobydlené území, kam mohou dopadnout trosky z případného nezdaru. Brzy bychom se mohli dočkat toho, že by menší starty probíhaly i v Evropě.

Německý startup Rocket Factory Augsburg získal zhruba 4 miliony eur (asi 100 miliónů korun) od Britské vesmírné agentury a připravuje se na svůj první let v příštím roce. Finanční prostředky byly poskytnuty v rámci programu Evropské kosmické agentury Boost! jehož cílem je pomoci společnostem vyvíjet nové startovací technologie a uvádět je na trh.

Společnost Rocket Factory UK, dceřiná společnost německé společnosti, použije finanční prostředky na vývoj a provoz infrastruktury potřebné pro vypuštění družice a na testování zařízení. Společnost plánuje vypustit svou první raketu ve druhém čtvrtletí roku 2024 z kosmodromu SaxaVord na skotských Shetlandských ostrovech. Půjde tak vůbec o první kosmodrom v západní Evropě.

Společnost Rocket Factory Augsburg byla založena v roce 2018 a vyvíjí třístupňovou nosnou raketu RFA One s nosností 1 300 kilogramů na nízkou oběžnou dráhu Země. Společnost plánuje podbízet se konkurenci tím, že bude nabízet užitečné zatížení až 1 300 kg za základní cenu 3 000 až 4 000 dolarů za kilogram. Doufá, že do roku 2030 bude na vyhrazené oběžné dráhy pro celé družicové konstelace vypouštět přibližně 50krát ročně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze