Další soukromá společnost se chystá do vesmíru. Testovací let však selhal

Další soukromá společnost se chystá do vesmíru. Testovací let však selhal
Fotografie: Skyrora
  • Jednalo se o první testovací let, který byl proveden na Islandu
  • Raketa úspěšně odstartovala, po chvilce však dopadla do moře
  • Společnost Skyrora chce poskytovat služby v oblasti vypouštění malých satelitů

Skyrora je celkem nová soukromá vesmírná společnost se sídlem v Edinburghu. Založena byla teprve v roce 2017 a nyní se zaměřuje na testovací lety do vesmíru. První raketu se pokusila společnost vypustit 8. října na Islandu. Raketa Skylark L úspěšně odstartovala z odpalovací rampy, ale radost z povedeného startu neměl dlouhého trvání – raketa dopadla do moře asi 500 metrů od místa startu. Společnost k incidentu uvedla, že při tomto pokusu nedošlo k žádnému zranění osob ani zvěře a raketu z moře vytáhla. „Ačkoli tento pokus o vypuštění nevyšel úplně tak, jak jsme očekávali, byla to přesto cenná příležitost k učení,“ uvedl zakladatel a generální ředitel Volodymyr Levykin.

Vzhledem ke skutečnosti, že šlo o první testovací let, společnost počítala i s možným neúspěchem, ale i tyto pokusy pomohou společnosti k historicky prvnímu startu ze Spojeného království, který chce provést v příštím roce. Před odletem se navíc objevily silné bouře a teploty pod bodem mrazu, podmínky pro start tak nebyly ideální.


Nosná raketa je vysoká 11 metrů a její průměr je 0,7 metru. Je schopna nést užitečné zatížený pouze 50 kg. „Pokus o start Skylark L poskytl týmu cenné zkušenosti s operačními postupy, koordinací logistiky a prováděním rychlého sestavení a složení našeho mobilního startovacího komplexu, což je zkušenost, která nás monumentálně požene vpřed v naší misi na oběžnou dráhu,“ řekl provozní ředitel společnosti Lee Rosen a dodal, že nyní bude tým pracovat na zjištění toho, proč k anomálii na raketě došlo.

Skyrora již také pracuje na větší raketě Skylark XL, na které byl srpnu dokončen test motoru na druhém stupni. Tato raketa má na výšku téměř 23 metrů a je schopna vynést na oběžnou dráhu užitečné zatížení až o váze 315 kg. U obou raket chce společnost poskytovat služby pro vypouštění malých satelitů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze