NASA hledá možnosti, jak kvůli bezpečnosti eliminovat množství měsíčního prachu

NASA hledá možnosti, jak kvůli bezpečnosti eliminovat množství měsíčního prachu
Fotografie: NASA
  • Lunární prach představuje riziko pro astronauty i vybavení
  • NASA vyhlásila soutěž BIG Idea Challenge pro zmírnění prašnosti na Měsíci

Stejně jako na Zemi, kde nám prach způsobuje různé potíže, je tomu tak i na Měsíci. Na Měsíci má však prach specifické vlastnosti, jeho eliminace vyžaduje inovativní řešení a bude potřeba i nových technologií. Primárně jde o bezpečnost astronautů, ale samozřejmě i o ochranu vybavení. Lunární prach je vysoce abrazivní a slabá gravitace Měsíce způsobuje, že se částice vracejí na povrch pomaleji. Prachové částice představují nebezpečí pro zdraví astronautů a pokud jde o přístroje, lze to připodobnit přejíždění smirkového papíru po vybavení za miliardy dolarů.

Soutěž NASA 2021 Breakthrough, Innovative and Game-Changing (BIG) Idea Challenge dala za úkol vysokoškolským studentům, aby vyvinuli nové koncepty pro vyřešení těchto obtíží. Podmínkou bylo, aby se technologie dala aplikovat pro průzkum Měsíce s posádkou, stejně tak i bez.

Před několika dny proběhlo fórum, které se kvůli pandemii COVID-19 konalo online. Nejvyššího hodnocení dosáhl tým Washington State University, který navrhl sprejovou tyč, která využívá kapky kryogenní kapaliny k odstranění měsíčního prachu ze skafandrů. Tým tak získal nejvyšší ocenění – cenu Artemis, kterou uděluje Jim Reuter, přidružený administrátor NASA pro ředitelství mise vesmírných technologií. „Mockrát děkuji za neuvěřitelnou příležitost pomoci vyřešit problém všudypřítomného abrazivního a elektricky nabitého lunárního prachu,“ řekl Ian Wells, vedoucí týmu Washington State University.


Zmírnění prašnosti je důležité pro návrat lidí na Měsíc a případné rozšíření lidské přítomnosti, uvedla NASA. Demonstrace v terénu a technologický pokrok na Měsíci je životně důležitý pro cestování do jiných, náročnějších prostředí, jako je Mars. Výzkum a testování, které provedly týmy BIG Idea Challenge, poskytly NASA řadu slibných konceptů pro inovace. „Prostřednictvím aktivit zaměřených na studenty, jako je BIG Idea Challenge, NASA využívá talent a kreativitu studentů po celé zemi k vytvoření nových technologií potřebných ke splnění našich ambiciózních cílů,“ sdělil Kris Brown, zástupce přidruženého administrátora NASA pro STEM Engagement.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze