Nastavování Windows je tak složité, že to bude muset dělat umělá inteligence

Glosa
Nastavování Windows je tak složité, že to bude muset dělat umělá inteligence
Fotografie: Ondřej Pohl, fZone.cz

Ať už na počítačích děláte cokoli, nelze se vyhnout tomu, abyste čas od času používali operační systém Windows. Ten se pro mnohé stal v posledních 40 letech doslova synonymem pro používání osobního počítače. Jenže tak dlouhá historie může být mnohdy na obtíž, ale zdá se, že se na obzoru rýsuje řešení.

Zkušenost s roztříštěným nastavováním tohoto operačního systému má asi každý, komu jen nestačí spustit prohlížeč a jít na internet. Po kliknutí na ozubené kolo se dostanete do nastavení, ale je to jen jeho základní verze. Profíci vědí, že musejí zamířit o úroveň hlouběji do Ovládacích panelů. Ty sice vypadají jako archeologická vykopávka, ale zároveň tak odkazují na doby, kdy mohl uživatel počítač skutečně ovládat a ne jen pasivně využívat. Pokud ale nepomůže ani to, je zde možnost instalace nástrojů třetí strany, jako jsou PowerToys, ale obvykle se končí u toho, že člověk se zatajeným dechem edituje registry. Pokud se to zdaří, právem se cítí jako hacker z amerického filmu, který právě pronikl do Pentagonu.

A aby to nebylo tak jednoduché, jednotlivé volby se po větších aktualizacích různě stěhují, mění jména, nebo rovnou mizí, obvykle s odkazem na bezpečnost. Kdysi se k operačním systémům vydávaly knihy nebo tištěné manuály, ale dnes nemusí stačit ani internet. Když si například chcete zjednodušit práci, je potřeba Googlu zadat frázi „jak vypnout přihlašovací obrazovku ve Windows v roce 2024“, aby bylo jasné, že tuto změnu chcete udělat nyní a ne před rokem nebo pěti.

Že to je problém, tuší asi i sami v Microsoftu, leč veškeré změny postupují hlemýždím tempem a ve snaze o zpětnou kompatibilitu se zřejmě nikdy nedočkáme radikálního řešení. To by ale mohlo přinést paradoxně přidání další vrstvy s umělou inteligencí. Když Microsoft před rokem představoval Copilota pro Windows, sliboval futuristické možnosti jako zadávat hlasem příkazy násedujícího typu: po západu slunce zapni tmavé schéma a filtr modrého světla.


Až po roce čekání se objevují první náznaky, jak by to celé mohlo vypadat v praxi. V testovacím sestavení se objevila nová funkce, díky níž můžete službu Copilot používat přímo v rámci vyhledávací funkce aplikace Nastavení. Zasekli jste se při hledání konkrétní možnosti nebo nastavení v počítači? Jednoduše zadejte dotaz do vyhledávacího řádku a klikněte na „Zeptat se Copilota ve Windows“.

Je to sice o poznání méně působivé, než bylo původně slibováno a to nemluvíme o tom, jaké má Copilot problémy se dostat do Evropy, ale rozhodně je to krok správným směrem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze