Nefunguje vám počítač? Možná za to může televizor. To není vtip

Glosa
Nefunguje vám počítač? Možná za to může televizor. To není vtip
Fotografie: Ondřej Pohl, fZone.cz

Známe to všichni: počítač bez zjevného důvodu přestane fungovat, jak by měl. Někdy za to může program třetí strany, mnohdy uživatel, ale nezřídka jsou na vině aktualizace. Jeden z příběhů má však bizarní rozuzlení: mohla za to chytrá televize ve vedlejším pokoji. Co by mohla být dobrá anekdota, je spíše neradostná vyhlídka do budoucna…

V obsáhlém blogovém příspěvku na cohost.org si designérka a skladatelka Priscilla Snowová postěžovala na problémy s počítačem. Pokud se do jejího vyprávění začtete, určitě najdete spoustu pasáží, kdy s ní budete empaticky soucítit. Všechno začalo nenápadně, když přestaly fungovat některé části v nastavení. Pak se začal zasekávat Task manager a společně s ním i celý systém.

Stejně povědomě vám budou znít i způsoby, kterými se problém snažila řešit: body obnovy, reinstalace systému. I po tak radikálním zásahu, jako je čerstvá instalace Windows, však klid přetrval jen určitou dobu. Následovalo hledání hardwarových příčin, a to postupným odpojováním periferií. Hlavní viník však unikal hlavně díky tomu, že se schovával ve vedlejším pokoji. A byl jím – chytrý televizor.

Televizor v podstatě opakovaně generoval univerzální ID Plug and Play a během několika let přesvědčil počítač, že v jejich síti je v podstatě nekonečné množství zařízení. Chytrý televizor Hisense 50Q8G neúmyslně vytvořil útok odepření služby (DoS) na počítač.

Anekdota, která není vtipná

Smála jsem se tak, až jsem z toho plakala. Bylo mi, jako kdybych vyřešila vraždu,“ popisuje autorka svou hrdost na řešení nezvyklého problému. Jeho následná analýza však ukazuje, že tady k smíchu nic není.

Problém už existuje delší dobu a autorka příspěvku na jeho řešení narazila na zapadlém fóru. Výrobce dotčeného televizoru na její e-mail nereagoval a neudělal to ani po dotazu médií, které se případu začaly věnovat. Chyba podle všeho vypadá, že nejde o zlý úmysl, ale jen programátorský nedodělek. Ten navíc nijak neovlivňuje chod samotného televizoru, ale jen další zařízení ve specifickém nastavení sítě.

Naplno se tak ukazuje temná stránka toho, že je všechno „smart“. Běžný uživatel bez ptaní vpustí do své domácí sítě libovolné zařízení, které si o to řekne, a může jen doufat, že se tam bude chovat slušně. Dystopická vize budoucnosti, ve které si nebudete moct ohřát jídlo, protože si robotický vysavač postavil hlavu, je tak zase o něco blíže.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze