Navigace v botách usnadní nevidomým orientaci v prostoru

Navigace v botách usnadní nevidomým orientaci v prostoru
Fotografie: Honda
  • Nevidomému tak zůstanou volné ruce i sluch
  • Zatím pouze pro exteriéry, pracuje se i na navigaci pro místnosti

Pro zdravé lidi znamená navigace hlavně displej, na kterém se zobrazuje mapa a v ní vyznačená vypočítaná trasa. Je jedno, jestli jdete nebo jedete v autě, spoléhat jenom na hlasové příkazy nebývá přesné. Proto se inženýři z Hondy a dalších společností zabývají tím, jak zprostředkovat navigaci i lidem s poruchami zraku. Protože je pro ně sluch nejdůležitější smysl, nechtějí ho blokovat tím, že by museli nosit sluchátka s hlasovými příkazy. A aspoň jedna ruka by měla zůstat volná pro slepeckou hůl nebo asistenčního psa.

Ashirase

Výsledkem jejich snažení je něco, co můžeme pojmenovat jako „chytrou vložku do bot“. Ta na rozdíl od té běžné částečně obepíná chodidlo. To je důležité, protože pak vysílá vibrace do různých částí chodidla podle toho, jestli je potřeba jít rovně nebo odbočit. Vibrace se mohou lišit jak frekvencí, tak intenzitou, což se používá například pro zjištění vzdálenosti od křižovatky. Jádrem systému pojmenovaného Ashirase je krabička plná senzorů, která se připevní na boty. Prozatím funguje na základě informací z Google Map a GPS, takže systém lze využít pouze k navigaci na ulici. Nicméně vývojáři mají jasný plán, jak pomocí Bluetooth majáků a dalších zařízení spadajících do škatulky „internet věcí“ zpřístupnit navigaci i v interiérech a hlavně v městské hromadné dopravě.

Ashirase

Na podzim tohoto roku začne otevřený beta test s japonskými uživateli, do roka by měla být hotová finální verze. Tu se firma chystá pronajímat jako službu za měsíční poplatek okolo 500 korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze