Nejčastější mýty o koronaviru: nenaleťte babským radám na internetu

1
Nejčastější mýty o koronaviru: nenaleťte babským radám na internetu
Fotografie: Martin Fajmon, fzone.cz
  • Na internetu se nachází spousta polopravd a mýtů ohledně koronaviru
  • Podívejte se na přehled těch nejzajímavějších

Přestože se na internetu proti koronaviru šíří osvěta, najde se zde také celá řada „zaručených“ (a často velmi bizarních) babských rad, polopravd a mýtů, na které se mohou zejména starší uživatelé nechat snadno nachytat. Pojďme se podívat na nejčastější z nich.

Pití kravské moči

V Indii někteří obyvatelé (dle zpráv BBC.com) věří ve schopnost kravské moči vyléčit nakažení koronavirem, ale také další zdravotní problémy. Doposud nebylo nikým prokázáno, že má kravská moč takové účinky. Naopak může způsobit jiné závažné zdravotní problémy.

Koronavirus může být přenášen skrze komáří kousnutí

Podle aktuálních informací Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím nebyl žádný takový případ zaznamenán. Koronavirus se přenáší kapénkami (které mohou mít velikost menší než 100 μm), ale také slinami nebo například slizem v nose. Důležité je tedy nosit masku či ideálně respirátor nejen kvůli vašemu zdraví, ale i zdraví ostatních.

Koronavirus přežije mimo tělo nositele až 30 dní

Podle informací WHO dokáže virus mimo tělo nositele přežít v rozmezí dvou hodin až devíti dnů. Už po 72 hodinách se však rapidně snižuje riziko nákazy.

Studené počasí koronavirus zničí

Bohužel se doposud neprokázalo, že by mělo studené počasí schopnost zničit koronavir, a to i vzhledem k tomu, že standardní teplota lidského těla (tedy nositele) činí 36,5 až 37 stupňů Celsia bez ohledu na vnější teplotu. Pokud tedy žijete ve studené oblasti, nebo jste uvízli na horách, rozhodně byste neměli podlehnout dojmu, že jste v bezpečí a podceňovat doporučená zdravotní opatření.

Konzumace česneku

Konzumace česneku je bezpochyby prospěšná, neboť obsahuje množství antibakteriálních látek. Bohužel vás však musíme zklamat, pokud se domníváte, že vás česnek ochrání nebo dokonce zbaví infekce koronavirem.

Co tedy funguje?

Nejdůležitější je v případě ochrany před koronavirem prevence a správné hygienické návyky. Rozhodně byste si měli prostudovat videonávod, jak si správně umývat ruce a řídit se doporučeními Ministerstva zdravotnictví České republiky. Napomoci může také dodržování zdravého životního stylu, ke kterému patří zdravá životospráva, ale také dostatek pohybu. Aplikace vhodné pro domácí cvičení naleznete v tomto článku a neopomeňte také infokartu o šíření koronaviru v České republice.

Diskuze ke článku
Hoang Dinh Minh
Iternet dobli rada o kolona manselka sila rouzka a dala sakaznik a liti zikat ze Vietnam dobli slovek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze