Alza už zalistovala domácí testy na koronavirus, čeká na potvrzení od úřadů

27
Alza už zalistovala domácí testy na koronavirus, čeká na potvrzení od úřadů
Fotografie: pixabay.com
  • Alza by měla nabídnout 52 tisíc domácích rychlotestů na COVID-19
  • Jediné, na co se aktuálně čeká, je podle vyjádření firmy schválení od českých státních úřadů nebo jiné země z EU
  • Pak může být produkt do 10 dní dostupný v Evropě
  • Balení by mělo obsahovat 5 kusů testu, stát by mělo cca 2 tisíce Kč

Alza je připravena ve spolupráci s distributorem LOMINA AG přivézt do České republiky 52 000 domácích rychlotestů na samodiagnostiku COVID-19, jak nám před pár minutami oznámila. Dva tisíce kusů balení firmy věnují na charitativní účely. Produkt pro rychlé otestování na virus COVID-19 v pohodlí domova již Alza.cz zalistovala viz odkaz (Slovensko zde). Jediné, na co se u schválení tohoto produktu vyráběného v Číně společností Superbio Biomedical Co. (zaměřuje se na testy DNA) nyní čeká, je schválení českých státních úřadů nebo jiné země v rámci EU tak, aby produkt získal všechny nezbytné certifikace. Jakmile některá ze zemí produkt schválí, do 10 dní může být v ČR připraven k prodeji (produkt nyní není fyzicky v Evropě).

Test, který je vhodný pro domácí použití, detekuje protilátky COVID-19 i z krve. Tělo na virus zpravidla reaguje zvýšením teploty a tvorbou protilátek. Proto je tento test vhodné použít právě v okamžiku kdy má testovaný zvýšenou teplotu s příznaky podobnými chřipce. Výsledek uvidí uživatel za 3 minuty po aplikaci vzorku. Firma upozorňuje, že test je orientační. Pokud testovaný s příznaky má výsledek negativní a protilátky nebyly detekovány, doporučuje se sledovat i nadále zdravotní stav a test opakovat další den – množství protilátek se tvoří individuálně. Má-li testovaný příznaky, řídí se instrukcemi Ministerstva zdravotnictví ČR. Pokud je výsledek pozitivní, je nutné přetestovat metodou přímé detekce viru a navštívit odběrnou laboratoř. Na Slovensku dle postupu tamních nařízení.


Balení obsahuje 5 ks testu. Cena zatím není známa, nicméně firma udává, že velmi hrubým odhadem vyjde jeden test maximálně cca na 400 Kč, cena balení by měla být kolem dvou tisíc korun.

Diskuze ke článku
Berny77
To jako fakt?Budou na nás vydělávat!
NoName
Jak vydelavat? Vsak na hygiene je to zdarma. Respektive za penize z dani, to laboratórium to tiež nerobí zdarma! Keďže nemohli testovať všetky tak to smrdí Lobby...
Jiří
Banda zlodějů
Martin
5 TESTŮ ZA 2000 - Z NAŠICH DANÍ ZAČALI TESTOVAT ZA CCA 5000 ZA 1 TEST, TAKŽE JE TO DOCELA DOBRÁ CENA...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze