Největší fotoaparát na světě má 3 200 megapixelů

Největší fotoaparát na světě má 3 200 megapixelů
Fotografie: stanford.edu
  • Je složený z celkem 189 částí
  • Bude použit pro výzkum vesmíru

Ve světě mobilních telefonů a dalších záznamových zařízení můžeme pozorovat dva trendy. Většinu doby se výrobci drží v rozumných mezích a soustředí se na kvalitu optiky, případně doplňkové funkce softwaru. Ale občas se najde výrobce, který se snaží zaujmout spíše marketingovou hodnotou počtu pixelů, které vměstnal na záznamový čip. Ostatní jej následují, a jsme tak svědky megapixelových závodů ve zbrojení.

Jestli se někdy ptáte, kam až to může vést, tak pro vás mají jistý náznak vědci ze Stanfordu. Produktem jejich snažení je snímač složený z celkem 189 částí, jehož celkové rozlišení se vyšplhalo na těžko představitelných 3 200 megapixelů.

3200Mpx

Abyste si o takovém čísle mohli udělat alespoň rámcovou představu, pak vědci podotýkají, že pro reprodukci takového obrazu byste potřebovali 378 televizí se 4K rozlišením. Případně byste byli schopni vidět golfový míček ze vzdálenosti 24 kilometrů. Nejdůležitější vlastností je však schopnost zaznamenávat objekty stomilionkrát méně jasné, než co zvládne lidské oko.

Z toho také plyne účel jeho existence. V průběhu příštího roku zamíří do observatoře v Chile, kde bude zkoumat temnou hmotu a energii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze