NASA zveřejnila snímek dne, který zobrazuje západ Slunce během Festivalu planet

NASA zveřejnila snímek dne, který zobrazuje západ Slunce během Festivalu planet
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Astronomický snímek dne NASA zveřejňuje každý den od roku 1995
  • Pavel Gabzdy je již šestnáctým českým držitelem tohoto ocenění
  • Na snímku zachytil antikrepuskulární paprsky, které jako by vycházely nad hradem Špilberk

Celý minulý týden probíhal v Brně Festival planet, který pořádala Hvězdárna a planetárium Brno. Od pondělí do neděle jsme mohli vidět nafouknuté desetimetrové modely vesmírných objektů, které byly každý den rozmístěny na Kraví hoře až téměř do půlnoci. Modely jsou podsvícené, a tak ve večerních hodinách přinášejí ještě větší podívanou. Festival planet je tak lákadlem pro vesmírné fanoušky, ale i pro fotografy, kteří dokážou zachytit modely s úžasným pozadím.

NASA každý den zveřejňuje astronomický snímek dne, a dnes za něj označila fotografii Pavla Gabzdyla, který zachytil všechny čtyři modely u zapadajícího slunce nad hradem Špilberk. Na snímku je tak vidět Astrosféra, Terralóna (Země), Heliosféra a Lunalón (Měsíc) a na obloze slunce vrhá dlouhé stíny skrze atmosféru. Tomuto jevu se říká antikrepuskulární paprsky a jde o stíny bouřkového mraku, které se táhnou přes celé nebe.

NASA vyhlašuje astronomický snímek dne už od roku 1995 a podle ČTK je Pavel Gabzdy již šestnáctým českým držitelem tohoto ocenění. Před ním byla zveřejněna například fotografie Petra Horálka nebo Daniela Ščerby.


Pokud vás Festival planet na snímku zaujal, budete mít letos ještě jednu možnost jej navštívit. Od pondělí 5. do neděle 11. srpna budou modely v Brně opět k dispozici. Vždy se nafukují čtyři modely najednou, podmínkou je však hezké počasí a nesmí být ani větrno. Během festivalu také můžete navštívit zdarma letní kino s vesmírnou tématikou, které promítá hvězdárna každý den během festivalu od 21:00.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze