Data ze sčítání lidu ukazují, že nejvíce mladých lidí žije v Praze

Data ze sčítání lidu ukazují, že nejvíce mladých lidí žije v Praze
Fotografie: unsplash.com
  • Nejstarším okresem je naopak Jeseník
  • Nejvíce cizinců žije v Praze
  • Třetina obyvatel Prahy má vysokoškolské vzdělání

Na jaře loňského roku, přesně od 27. března do 11. května proběhlo Sčítání lidu 2021. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil základní data v lednu letošního roku. Před pár dny zveřejnil podrobnější údaje, na které se nyní můžete podívat. Nejmladší populace České republiky žije v Praze. Naopak nejstarší lidé žijí v okrese Jeseník. „Okresy s vůbec nejmladším obyvatelstvem jsou Praha-východ a Praha-západ. Pouze zde průměrný věk nepřesáhl 40 let. Naopak pomyslně nejstarším okresem je Jeseník s průměrným věkem 44,8 let,“ uvedl Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.


Hlavní město je také nejoblíbenější mezi cizinci. Ti tvoří 13,6 % obyvatel Prahy. Podle státních občanství zde žije nejvíce Ukrajinců (4,2 %) a Rusů (1,8 %). Dále pak cizinci nejvíce bydlí v okresech Plzeň-město (8,6 %) a Mladá Boleslav (8,4 %). Nejvíce svobodných lidí starších 15 let žije v okresech Brně-město (37,2 %) a Most (35,8 %). Manželských párů je nejvíce ve Žďáru nad Sázavou (52,1 %) a v okrese Brno-venkov (51,5 %). Nejvíce rozvedených se nachází v okrese Most (17,8 %) a Karlovy Vary (17,6 %). Vysokoškolské vzdělání má třetina obyvatel Prahy (35,9 %) a okresu Brno-město (33,6 %). Nejméně vysokoškoláků je pak v okresech Sokolov (8,2 %) a Tachov (8,7 %).

ČSÚ se také ptal na náboženskou víru. Nejvíce se k víře hlásí lidé z Uherského Hradiště (64,0 %) a v okresech Žďár nad Sázavou (57,3 %) a Hodonín (57,0 %). Nejméně věřících se nachází v okresech Most (86,1 %) a Rakovník (85,7 %). „Dnes zveřejněná data bude Český statistický úřad v příštích měsících dále doplňovat o další prvky a jejich kombinace. Ve druhém a třetím čtvrtletí 2022 přibydou informace o bytech a další charakteristiky obyvatelstva a ve čtvrtém čtvrtletí zveřejníme údaje o domácnostech a dojížďce,“ dodává ředitel odboru statistiky obyvatelstva ČSÚ Robert Šanda.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze