Sčítání lidu 2021: během čtyř týdnů se sečetlo 6,8 milionu osob

Sčítání lidu 2021: během čtyř týdnů se sečetlo 6,8 milionu osob
Fotografie: ČSÚ
  • ČSÚ obdržel 3,4 milionu elektronických formulářů
  • Nejlépe si vede obec Podhradí nad Dyjí
  • Nejméně lidí se zatím sečetlo v Loučné pod Klínovcem

Český statistický úřad (ČSÚ) dosud obdržel celkem 3,4 milionu elektronických sčítacích formulářů. Nejaktivnější jsou v Podhradí nad Dyjí v okrese Znojmo, z krajských měst pak v Pardubicích. Během čtyř týdnů se v Česku elektronicky sečetlo už zhruba 6,8 milionu osob. Od minulé soboty má navíc každý možnost si vybrat, jestli se sečte on-line, nebo prostřednictvím papírového formuláře. Listinné formuláře roznášejí sčítací komisaři a vyzvednout si je lze i na kontaktních místech sčítání na více než 800 pobočkách České pošty.


Z údajů o počtu odeslaných elektronických sčítacích formulářů na 100 bytů za každou obec vyplývá, jaké je zapojení jednotlivých obcí do on-line sčítání. „Na předních místech se pohybují malé obce. Mezi nimi jsou nejaktivnější Podhradí nad Dyjí na Znojemsku, Říčky v Orlických horách na Královéhradecku a Vísky v okrese Rokycany. U obcí, ve kterých bylo identifikováno více než 500 bytů, jsou na prvních pozicích Mirošovice a Nová Ves na Praze-východ a Popůvky v okrese Brno-venkov. V kategorii, kterou představují obce s více než 3 000 byty, vynikají středočeské Neratovice a Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, třetí příčku drží Žďár nad Sázavou na Vysočině,“ upřesňuje 1. místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Na opačné straně žebříčku jsou Loučná pod Klínovcem (okres Chomutov), Spělkov (okres Žďár nad Sázavou) a Měkynec (okres Strakonice). Obce se zaměřením na turistický ruch, s významným podílem krátkodobě pronajímaných bytů či chatové oblasti mohou vykazovat nižší hodnoty odeslaných formulářů na 100 bytů, a to kvůli vyššímu počtu neobydlených bytů. Nemusí to však znamenat slabší zájem o on-line sčítání u obyvatel, kteří v těchto obcích žijí.

Sčítání lidu končí již 11. května. Do tohoto data je nutné vyplnit a odeslat listinný nebo elektronický formulář.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze