Sčítání lidu 2021 je u konce. On-line se sečetlo 87 % obyvatel

Sčítání lidu 2021 je u konce. On-line se sečetlo 87 % obyvatel
Fotografie: ČSÚ
  • Sčítání lidu je největším IT projektem České republiky
  • Celkem bylo odevzdáno 4 217 261 elektronických formulářů
  • Papírové formuláře stále přicházejí poštou

V úterý 11. května skončilo Sčítání 2021, nejrozsáhlejší statistický projekt desetiletí. Jeho organizátorem byl Český statistický úřad a vyžádal si mimořádné nasazení lidí i technologií, zejména pak v ostré fázi, která trvala 46 dní, od 27. března do 11. května. Po celou dobu sčítání bylo možné vyplňovat formulář elektronicky. Od 17. dubna byly k dispozici i listinné sčítací formuláře.

Letos byl především kladen důraz na možnost sečíst se on-line, což se ukázalo jako značná výhoda v období pandemie koronaviru, s níž se po většinu času přípravy projektu samozřejmě vůbec nepočítalo. Podle průzkumu agentury Kantar z letošního ledna uvažovalo o online formě sečtení 71 % lidí, ale nakonec elektronické formuláře podle odhadů vyplnilo a odeslalo 87 % obyvatel. Sčítání lidu je tak největším IT projektem, do kterého se zapojilo dosud největší množství obyvatel ČR.

Celkem bylo k termínu 11. května odevzdáno 4 217 261 elektronických a 683 000 listinných sčítacích formulářů. Některé papírové formuláře ale stále přicházejí poštou, takže jejich konečný počet bude ve výsledku o něco vyšší. Pro přihlášení do elektronického formuláře využilo 64 % uživatelů počítač a 36 % mobilní telefon nebo tablet. Velký důraz byl při přípravě sčítání kladen na kontaktní centrum, kam mohli lidé volat nebo zasílat své dotazy ke sčítání e-mailem. Kontaktní centrum vyřídilo 266 245 telefonních hovorů, z nichž 53 % odbavil automat bez nutnosti asistence operátora. Operátoři kontaktního centra také zodpověděli 22 686 e-mailových dotazů.

Listinné sčítací formuláře do domácností roznášelo 10 000 sčítacích komisařů České pošty a také je bylo možné vyzvednout i odevzdat na některém z 800 kontaktních míst zřízených na pobočkách České pošty po celé republice nebo 13 kontaktních místech Českého statistického úřadu. Webové stránky scitani.cz zaznamenaly více než 33,5 milionu zobrazení a navštívilo je přes 5 milionů uživatelů. Kromě přímého vstupu na elektronický formulář byla nejnavštěvovanější stránkou nápověda.

Největší statistický projekt v zemi, jehož cílem je získání přesných a aktuálních dat sloužících k efektivnějšímu plánování veřejného života včetně dopravy, vzdělávání, zdravotní a sociální péče či integrovaného záchranného systému, nyní vstoupil do fáze zpracovávání získaných dat. První výsledky budou k dispozici na přelomu tohoto a příštího roku.

Diskuze ke článku
Pavel Šulc
Pavel Šulc
POKUD VÍM ŽIJI 32LET V TRŽNÍM HOSPODÁŘSTVÍ A ZADARMO MI NIKDO NIC NEDA . PROTO SI CELE SČÍTÁNÍ,EU,VAKCÍNY A ZAKAZY NECHTE PRO OHYBAČE ZAD!!!! NEJSEM OTROK A NEŽIJI ANI V PRAVNÍM STATE!!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze