Některé jednorázové plasty se od července nesmí prodávat

Některé jednorázové plasty se od července nesmí prodávat
Fotografie: unsplash.com
  • Vláda schválila zákon zakazující některé jednorázové plasty
  • Zákon by měl platit od července letošního roku
  • Na některé plastové výrobky budou požadovány speciální požadavky

Česká tisková kancelář informovala o dnešním zasedání vlády, kdy byl schválen návrh zákona, který zakazuje některé jednorázové plasty (talíře, příbory nebo brčka). Předloha návrhu zákona je převodem evropské směrnice, která byla schválená již v roce 2019. Zákon by měl vstoupit v platnost od letošního července. Vládě návrh předložil ministr životního prostředí, Richard Brabec.


„Cílem nového zákona je snížit nesmyslné nadužívání mnoha tisíc tun jednorázových plastů ročně, zejména z fastfoodů a hromadných akcí. Pokud se týká zákazu vybraných jednorázových výrobků, již dnes k nim existuje řada opakovaně použitelných alternativ, ročně tak můžeme uspořit milióny kusů plastových výrobků. Kromě toho třeba také pomůže lidem lépe nakládat s plastovými odpady a obce dostanou příspěvek na úklid veřejných prostor,“ uvedl ministr Brabec.

Návrh také stanovuje termín, dokdy je možné konkrétní plastové výrobky prodávat. To výrobcům umožní doprodat naskladněné zásoby. Na některé výrobky z plastu budou speciální požadavky. Nádoby do tří litrů objemu, které mají víčka a uzávěry z plastu, je musí mít připevněné k nádobě. U některých produktů budou muset výrobci informovat uživatele, jak se jich po použití správně zbavit. Jsou to například vlhčené ubrousky, tabákové výrobky s filtry nebo tampony a hygienické vložky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze