Některé rádiové signály z vesmíru by mohly pocházet z mimozemských zdrojů

Některé rádiové signály z vesmíru by mohly pocházet z mimozemských zdrojů
Fotografie: unsplash.com
  • Institut SETI se zabývá rádiovými signály, které přicházejí z vesmíru
  • Díky strojovému učení bylo nalezeno osm signálů, které by mohly být mimozemské
  • O jaký druh technologie se však jedná, to nejspíše vědci nerozluští

Institut SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) je výzkumná organizace fungující od roku 1984, která se nachází blízko výzkumného centra NASA Ames Research Center. Institut se snaží najít důkazy o technologických civilizacích, které by mohly ve vesmíru existovat, a skenují tak oblohu a hledají rádiové signály složené z technosignatur nepocházejících ze Země. Takové signály, které by mohly naznačovat používání komunikační technologie, by mohly poukazovat na známky mimozemského života.

Doposud pátrání nepřineslo žádné přesvědčivé důkazy. Nyní však pomocí dat z dalekohledu, která byla poprvé shromážděna v roce 2016, algoritmus strojového učení analyzoval podle vice.com 480 hodin z 820 hvězd a určil osm signálů, které předchozí algoritmy nezaznamenaly. „Dříve lidé vkládali komponenty strojového učení do různých kanálů pro pomoc s hledáním. Tato práce se zcela opírá pouze o neuronovou síť bez jakýchkoli tradičních algoritmů, které ji podporují a přinesla výsledky, které tradiční algoritmy nezachytily,“ uvedl autor článku Peter Ma.

Neuronová síť dokáže rychle hledat v obrovském množství dat

Rádiová data přijímaná z vesmíru se ale mohou lehce zaměnit za rádiové signály za Země. Není také stále jasné, jak se tyto signály mohou v průběhu času i vzdálenosti měnit. Hledání signálů v tak obrovských datech bylo časově náročné, a to právě může změnit strojové učení. Peter Ma a jeho kolegové tak navrhli vlastní neuronovou síť, která se snaží odfiltrovat signály ze Země a zároveň identifikovat nejdůležitější data. Vytvořená síť je dvakrát rychlejší než klasické algoritmy.


Tradiční algoritmy fungují na základě dané sady instrukcí, které jsme navrhli. Algoritmus vždy objeví pouze to, co mu řekneme, aby našel. Problém je v tom, že povaha signálu mimozemšťanů není zcela známa. Náš navrhovaný přístup tedy je jen se to naučit,“ řekl Ma. Neuronová síť byla schopná identifikovat osm jedinečných signálů v obrovském množství dat, které by mohly pocházet z mimozemských zdrojů. I kdyby však další analýza potvrdila, že se opravdu jedná o signály, které nepocházejí ze Země, vědci nejspíše nebudou vědět, o jaký druh technologie se jedná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze