Umělá inteligence poprvé detekovala supernovu

Umělá inteligence poprvé detekovala supernovu
Fotografie: NASA Goddard
  • K vývoji BTSbota bylo využito strojové učení s více jak 1,4 miliony historických snímků
  • K testování byla použita data z observatoře, která detekovala kandidáta na supernovu
  • BTSbot ji následující dny potvrdil a zjištění sdílel s astronomickou komunitou

Nástroj nazvaný Bright Transient Survey Bot (BTSbot) je plně automatizovaný algoritmus strojového učení, který poprvé úspěšně detekoval, identifikoval a klasifikoval supernovu. To je poprvé, co takového objevu bylo dosaženo pomocí umělé inteligence. Tento program by tak mohl zrychlit hledání těchto vesmírných úkazů. Doposud jejich hledání probíhalo za pomoci počítačů, ale lidé supernovu vždy museli objevit sami.

Poprvé v historii pozorovala řada robotů a algoritmů umělé inteligence, poté identifikovala a poté komunikovala s dalším dalekohledem, aby konečně potvrdila objev supernovy. To představuje důležitý krok vpřed, protože další zdokonalování modelů umožní robotům izolovat konkrétní podtypy hvězdných explozí,“ řekl v prohlášení vedoucí týmu a profesor Adam Miller.

K vývoji BTSbota využili výzkumníci algoritmus strojového učení s více jak 1,4 miliony historických snímků z téměř 16 000 zdrojů. Při testování se pak BTSbot zaměřil na kandidáta na supernovu, který dostal pojmenováni SN2023tyk. Tento objekt detekovala robotická observatoř 3. října a BTSbot jej při prohledávání dat z observatoře našel 5. října a klasifikoval ji jako supernovu typu Ia. Následně tyto výsledky sdílel s astronomickou komunitou. „Simulovaný výkon byl vynikající, ale nikdy nevíte, jak se to přenese do reálného světa, dokud to skutečně nevyzkoušíte,“ uvedl Nabeel Rehemtulla, který vedl s Millerem vývoj technologie.


Supernova vznikne, když hvězda vyčerpá své palivo pro jadernou fúzi. Jádro se začne bortit do sebe a vnější vrstvy hvězdy vybuchují. Supernovy jsou podle space.com tak jasné, že dokáží přesvítit hvězdy v jejich okolí, ale i přesto je těžké je celém vesmíru zahlédnout. Robotické dalekohledy aktuálně snímkují noční oblohu a opakovaně zachycují stejná místa ve vesmíru s tím, že objeví měnící se objekt, který by mohl znamenat objevení supernovy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze