Snímek první černé díry se pomocí umělé inteligence podařilo zaostřit

Snímek první černé díry se pomocí umělé inteligence podařilo zaostřit
Fotografie: Event Horizon Telescope
  • Černá díra Messier 87 byla nasnímána v roce 2019 pomocí Event Horizon Telescope
  • Kvůli mezerám v datech byl snímek rozmazaný
  • Díky strojovému učení se podařilo černou díru zaostřit

Event Horizon Telescope (EHT, soustava osmi globálně synchronizovaných radioteleskopů) v roce 2019 pořídil úplně první snímek černé díry M87 * a nyní se tento snímek podařilo dát do jeho maximálního rozlišení díky umělé inteligenci. Černá díra má velikost naší Sluneční soustavy a nachází se v centru kupy galaxií v Panně. Snímek vznikl za spojením rádiového světla, které k Zemi putovalo 53 milionů světelných let.

Vědci pro vyčištění obrazu a jeho doostření použili strojové učení. „S naší novou technikou strojového učení PRIMO jsme byli schopni dosáhnout maximálního rozlišení současného pole teleskopu. Vzhledem k tomu, že nemůžeme studovat černé díry zblízka, hraje detail obrázku rozhodující roli v naší schopnosti porozumět jejich chování. Šířka prstence na obrázku je nyní asi dvakrát menší, což bude silné omezení pro naše teoretické modely a testy gravitace“ řekla hlavní autorka Lia Medeiros.

Messier 87 je podle livescience.com 6,5miliardkrát větší než naše Slunce a je obklopena akrečními disky, což je prstenec z materiálů obíhajících kolem černých děr, které se třením zahřívají a vytvářejí záři. Samotná černá díra je neviditelná, jelikož pohltí všechno, včetně světla.


Nové strojové učení pomůže i v dalších průzkumech

Ze slabých rádiových záblesků astronomové sestavili černou díru, která připomíná koblihu. Mezery v datech ale způsobily, že obraz byl rozmazaný. Astronomové tak použili novou techniku umělé inteligence nazvanou principal-component interferometric modeling (PRIMO), která dokázala analyzovat více jak 30 000 simulovaných snímků z akrečních disků, aby našla společné vzorce. Ty poté vytřídila podle četnosti a následně byly aplikovány do původního snímku černé díry, tím se vytvořil ostřejší obraz. Celá rekonstrukce snímku popsaná na iopscience.iop.org pomůže k bližšímu studiu nejen černých děr, ale pomocí PRIMO se budou moci získávat i další detaily z vesmírných objektů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze