Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm
test

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

Zachraňuje životy
1

Oxid uhelnatý je bez debat jedním z nejstrašidelnějších plynů. Může vás totiž usmrtit bez toho, aniž byste cokoli cítili, například ve spánku. Nejčastěji může unikat z průtokových ohřívačů (karma) a plynových kotlů kvůli nedokonalému spalování fosilních paliv. Bezpečí zaručí jen detektor tohoto plynu, například od značky Netatmo. Jak ale funguje?

Možná jste už o oxidu uhelnatém (dříve označován jako kysličník uhelnatý) slyšeli. Například v televizi, kdy tento nebezpečný toxický plyn zabil ve spánku obyvatele celého domu. Oxid uhelnatý vzniká nedokonalým spalováním fosilních paliv, nejčastěji uniká z různých ohřívačů a plynových kotlů, v bezpečí však nejsou ani majitelé krbů nebo kamen na uhlí.

Nejděsivějším zjištěním však je, že tento smrtelný plyn je bez zápachu, proto jej neodhalíte tak snadno jako například únik klasického plynu. Zabít přitom dokáže už nižší koncentrace, pokud není včas odhalen. Ideální zbraň? Detektor oxidu uhelnatého, který doslova zachraňuje životy. Na jeden takový od značky Netatmo se dnes společně podíváme.

Technické parametry Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

Rozměry 100 × 100 × 23 mm
Hmotnost 147 gramů
Ovládání aplikace Domácnost a Netatmo Security
Komunikace Bluetooth BLE, Wi-Fi
Alarm ano, 85 dB
Vizuální upozornění ano, LED
Napájení baterie s životností až 10 let
Cena cca 2 600 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Součástí balení je kromě čidla také nástěnný držák, dvě hmoždinky, dva šroubky a dokumentace. K instalaci tak potřebujete jen tužku a vrták, případně silnou oboustrannou lepící pásku, která čidlo udrží. Takto jsem čidlo instaloval já, jen je nutné dopředu nainstalovat nástěnný držák přímo do čidla.

Líbilo se nám
  • do začátku vše potřebné

Konstrukční zpracování: čistá práce

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm je velmi kompaktní, má rozměry 100 × 100 × 23 mm a váží 147 gramů. Tělo je sice plastové, ale kompletně matné, což chválíme. Dominantou přední části je kromě loga společnosti kulaté mechanické tlačítko, které slouží k vypnutí alarmu. Na horní hraně je pár symbolů, které by mohly naznačovat, že se zde opět nachází tlačítka, jde však jen o piktogramy, pod kterými jsou LED informující o různých událostech. Jistotou je, že jednou za minutu „problikne“ zelená LED, což značí správnou funkčnost.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

Zadní strana je domovem pro QR kód k naskenování do aplikace Domácnost a také speciální závit, díky kterému lze čidlo nainstalovat například na zeď. Velkou výhodou je, že v momentě, kdy připevníte nástěnný držák do zdi pomocí šroubků a hmoždinek a čidlo do něj „zašroubujete“, automaticky se zapne, čímž se odstartuje jeho provoz.

Pokud by se cokoli nepovedlo, ve stejném místě je i resetovací zdířka. Pro reset je tak nutné vložit tenký nástroj, například špendlík. Zajímá vás, z čeho čidlo bere energii? Má vlastní baterii, která je uvnitř, není tak uživatelsky vyměnitelná. Zajímavé je, že ji nemusíte ani nabíjet, v provozu vydrží po celou dobu životnosti čidla, tedy asi 10 let.

Nabíjení baterie řešit nemusíte.

Design čidla je elegantní, zpracování kvalitní a instalace snadná. Na první pohled sice Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm. Netatmo v návodu poradí, kam čidlo ideálně instalovat, například mezi zdrojem vytápění a čidlem by měl být prostor zhruba 2 metrů (ale ne více než 4 metry), zároveň by čidlo nemělo být výš než 1,5 metru.

My jsme s Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm spokojeni, po stránce designu a zpracování nejde nic vytknout, stejně tak potěší snadné ovládání. Díky neutrálnímu barevnému provedení skvěle zapadne do obývacího pokoje i kuchyně či koupelny.

Líbilo se nám
  • subtilní rozměry
  • snadná instalace
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • „nesmrtelná“ baterie

Párování a aplikace: vcelku snadné

Párování je zajištěno pomocí aplikace Netatmo Security, kam se přidává například i chytrá kamera Wellcome. Pokud máte iOS, je důležité naskenovat QR kód, díky kterému se čidlo přidá do aplikace Domácnost. Následně vás aplikace vyzve k tomu, abyste čidlo přihlásili k Wi-Fi, je tedy důležité zajistit, aby v místě, kam čidlo instalujete, bylo dobré pokrytí. Čidlo jako takové je vybaveno spíše slabším Wi-Fi čipem, dosah tak není srovnatelný se smartphony/notebooky. Na druhou stranu, nepotřebujete žádnou centrální jednotku. Jakmile zajistíte vhodné podmínky, čidlo nainstalujete na zeď (případně položíte na polici, která splňuje požadavky na umístění) a čidlo od této chvíle můžete ovládat jak z aplikace Netatmo Security, tak přes Domácnost. Jak už to tak ale bývá, každá aplikace umí něco jiného.

Z Domácnosti můžete zjistit, zda je čidlo aktivní a jakou nejvyšší (i aktuální) koncentraci ppm čidlo zaznamenalo. O ppm hodnotách CO si více povíme později. Přímo z aplikace Domácnost lze nastavit i automatizace, například takovou, že v případě vysoké koncentrace se rozsvítí chytrá žárovka ve vaší domácnosti. Pozor, i když je čidlo vybaveno Wi-Fi, se smartphonem a aplikací Domácnost Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm komunikuje skrze Bluetooth. To znamená, že pokud nejste v dosahu Bluetooth (mobil nebo Domácí centrum v podobě Apple TV, Apple iPad, HomePod mini), aplikace vám sdělí, že je čidlo nedostupné. Jde o šetření energie.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

V takovém případě můžete čidlo kontrolovat skrze aplikaci Netatmo Secure. Aplikace Domácnost i Netatmo Secure vás v případě vysoké koncentrace CO upozorní, dostanete tedy dvojí hlášení. V případě aplikace Netatmo Secure postačí, aby bylo čidlo v dosahu Wi-Fi. U Domácnosti je nutné, aby bylo v blízkosti Domácí centrum, případně aby byl smartphone v blízkosti čidla. Tak či tak, i kdyby selhala Wi-Fi a Bluetooth, čidlo se v případě vysoké koncentrace CO rozezní hlasitým alarmem (85 dB) a vizuálním upozorněním v podobě svitu LED na vrchní hraně. Zleva se jedná o kontrolku funkčnosti (zelená barva, která problikne jednou za minutu), oranžová dioda značí poruchu čidla a červená alarm, tedy detekci CO. V případě alarmu se rozsvítí všechny diody naráz a postupně pulzují. Je zde i modrá LED, která však nemá žádný další význam.

Zajímá vás, co umí aplikace Netatmo Secure navíc? Konkrétně umí provést test alarmu, který je dobrý jednou za čas zopakovat. Test nelze provést na dálku, pouze v dosahu Bluetooth. Lze také vyměnit Wi-Fi síť bez nutnosti resetovat čidlo a lze provést i případné aktualizace systému. Aby bylo docíleno maximální bezpečnosti, čidlo dokáže samo sebe kontrolovat a v případě, že by zjistilo jakýkoliv problém, skrze aplikaci vám pošle notifikace. Aplikace Netatmo Secure vám však neukáže, narozdíl od aplikace Domácnost, aktuální hodnotu koncentrace ppm CO.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • napojení na HomeKit
  • výstraha v podobě hlasitého alarmu

Proč? Protože CO zabíjí

Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu. Jeho nebezpečí spočívá v tom, že i při velmi malé koncentraci zablokuje schopnost krve vázat a přenášet kyslík, váže se totiž přímo na hemoglobin. Vzniká tak tkáňová hypoxie, která může způsobit smrt. Mezi rizikové faktory patří vadný nebo neodborně nainstalovaný zdroj vytápění, zanedbané revize, ucpaný komín, případně nedostatečně větraná místnost, kde se spotřebič nachází.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

Koncentrace se uvádí v jednotkách ppm, přičemž 1 % = 10 000 ppm. Už při hodnotě 100 ppm (0,01 %) dochází k bolesti hlavy, slabosti a nevolnosti. Při 200 ppm (0,02 %) dochází k bolesti hlavy, únavě, závratím a nevolnosti, a to do 3 hodin po expozici. Při 400 ppm (0,04 %) dochází k silnější bolesti přední části hlavy, a to již po hodině. Životu nebezpečná je tato koncentrace při expozici po dobu 3 hodin. Pokud se dostaneme ke koncentraci 800 ppm (0,08 %), můžete pocítit křeče, může dojít ke ztrátě vědomí, a to již do 45 minut. Po dvou hodinách expozice je tato koncentrace smrtelná. Venku se koncentrace pohybuje okolo 10 ppm (0,001 %), v nevětraných místnostech s plynovým kotlem může koncentrace vzrůst až na 200 ppm, přičemž při této hodnotě se již dostavují nepříjemné (ne však ještě smrtelné) příznaky.

Koncentrace CO Příznaky Dostavení příznaků Možná smrt Doba detekce čidla
100 ppm bolest hlavy, nevolnost, slabost ? ? do 90 minut
200 ppm silná bolest hlavy, nevolnost, únava 3 hodiny ? do 40 minut
400 ppm silná bolest hlavy, omezená hybnost 1 hodina 3 hodiny méně než 3 minuty
800 ppm křeče, nevolnost, ztráta vědomí 45 minut 2 hodiny méně než 3 minuty
Oxid uhelnatý může i při nízké koncentraci zabíjet.

Co z toho vyplývá? Oxid uhelnatý je i při nepatrné koncentraci extrémně nebezpečná látka, která může zabíjet. Osobně mám bohužel s tímto plynem zkušenost. Sám jsem zažil koncentraci zhruba 190 ppm a již po několika desítkách minut jsem pocítil silnou bolest hlavy, nevolnost a závrať. Přitom se jednalo o kotel s pravidelnou revizí. Bohužel se ale oxid uhelnatý může v místnosti objevit i za předpokladu, že venku panují extrémně vysoké teploty a komín nedokáže odvést veškeré spaliny pryč. V ten moment těžký teplý vzduch tlačí spaliny zpět do místnosti, mezi nimi i již zmíněný oxid uhelnatý. Z tohoto důvodu se čidlo vyplatí téměř v každé domácnosti, kde se spalují fosilní paliva.

Je důležité si uvědomit, že nebezpečné hodnoty se mohou změnit u dětí, seniorů, případně u lidí s chronickým onemocněním. V takovém případě je nutné počítat s tím, že i nižší hodnoty mohou být nebezpečné, případně mohou příznaky vyvolat rychleji.

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

Jak je vidět, s CO není radno si zahrávat. Jen dodáme, že čidlo od Netatma dokáže koncentraci 50 ppm (není nebezpečná) detekovat do 90 minut, koncentraci 100 ppm v rozmezí 10 až 40 minut a nebezpečnou koncentraci 300 ppm již do 3 minut. Jinak řečeno, do této doby se rozezní alarm a odešle se notifikace do vašeho smartphonu.

Líbilo se nám
  • rychlá detekce i při nižších hodnotách ppm

Zhodnocení: nepostradatelný

Není třeba dlouze váhat, nákup detektoru oxidu uhelnatého by měl být povinností pro všechny, kteří mají doma kotel kr spalování fosilních paliv, ale třeba i jen obyčejný krb. Doporučit ho můžeme i těm, kteří si zakládají na pravidelných revizích, protože problém může vzniknout i důsledkem vysokých teplot a zanešení komínu, například živelným vlivem. Ptáte se, je potřeba utrácet 2 600 Kč za čidlo od Netatma, když se základní detektory prodávají za cca tisíc korun?

Netatmo Smart Carbon Monoxide Alarm

Pro mě je odpověď jasná, cenu to má. Právě napojení na aplikaci je nesmírně důležitým benefitem, zasáhnout totiž můžete i na dálku – například zahájit evakuaci. CO zabíjí při vyšších koncentracích do pár desítek minut a každá minuta navíc je nesmírně důležitá. Líbí se nám navíc i zpracování, snadné párování a baterie, která za ideálních podmínek vydrží po celou dobu životnosti čidla, tedy 10 let.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • vysoká citlivost
  • rychlá detekce
  • snadná instalace
  • zvukový i vizuální alarm
  • přehledná aplikace
  • Bluetooth i Wi-Fi
  • napojení na HomeKit
  • možnost ovládat na dálku
  • dedikované tlačítko na vypnutí alarmu
  • elegantní vzhled, kvalitní zpracování
  • dlouhá životnost čidla i baterie
  • přijatelná cena
Zápory
  • domácí centrum musí být v dosahu Bluetooth (HomeKit)
Diskuze ke článku
Geriafil Mustaffa
Geriafil Mustaffa
" když se základní detektory prodávají za cca tisíc korun? "

no nevím, základní detektor jde sehnat asi za 150,- na Ali, žádná tisícovka. A dělá úplně to samé, tj hlasitě řve.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze