Nové využití pro AI: složité vědecké texty pojme tak, aby jim rozuměl i školák

Nové využití pro AI: složité vědecké texty pojme tak, aby jim rozuměl i školák
Fotografie: Scott Graham, unsplash.com
  • Na internetu se objevil projekt zestručňující vědecké práce tak, aby jim porozumělo i 7leté dítě
  • I když byl zamýšlen jako vtip, ukazuje, že bychom něco takového potřebovali

V dnešním světě je obvyklé odvolávat se na vědu a její poznatky. A vzhledem k tomu, že mnoho z vědeckého poznání (například práce univerzit) je volně k dispozici na internetu, neměl by pro kohokoli být problém danou věc prozkoumat a udělat si přesný obrázek. Jenže ruku na srdce, vědecké materiály jsou „stravitelné“ asi tak dobře jako právnické texty a dobře se v nich orientuje jen málokdo.

Přesně to si dal za cíl změnit projekt TL;DR Papers, který už běží poslední dva roky, ale až v posledních týdnech se stal mezi akademickými pracovníky virální a theverge.com ukazuje spoustu tweetů, kde se profesoři a další akademičtí pracovníci baví jeho výtvory.


Cílem projektu je totiž vzít „abstract“ práce, tedy jeho stručné shrnutí a ještě více jej zkondenzovat tak, aby záměr práce pochopil i žák druhé třídy. A je jedno, jestli jde o přírodní nebo společenské vědy. Kupříkladu profesorka Michelle Ryanová vložila svou práci o tzv. „skleněném útesu“. Jedná se o formu genderové diskriminace, kdy jsou ženy dosazovány na čelní místa ve firmách nejčastěji ve chvílích, kdy institucím hrozí katastrofální selhání. A sumarizace pro sedmileté dítě? „Skleněný útes je místo, kam se dostává mnoho žen. Je to špatné místo.

Podobně naivní, přesto svým způsobem přesné shrnutí je zdrojem pobavení mnoha dalších vědců. Objevily se ale případy naprostého nepochopení práce a převrácení významu textu naruby. I to byl možná důvod, proč je prozatím systém mimo provoz. Autoři jej překvapivě nehodlají nijak dál rozvíjet, byl podle nich myšlen spíše jen jako akademický vtípek. Ten však ukazuje, jak moc bychom podobný nástroj všichni potřebovali. I oslovení vědci se shodují, že jim taková abstrakce pomohla vidět jejich práci v novém světle.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze