Pokus Alexy zabít svou majitelku ukazuje, proč si musíme dávat na AI pozor

Glosa
2
Pokus Alexy zabít svou majitelku ukazuje, proč si musíme dávat na AI pozor
Fotografie: Lazar Gugleta, unsplash.com

Drobná mince, elektrická zásuvka, desetiletá dívka a hlasová asistentka Alexa. Zní to jako začátek nějaké anekdoty, ale bohužel jde o reálný příběh, který mohl skončit opravdu špatně. A zároveň skvěle ukazuje, jak je umělá inteligence nebezpečná dvojsečná zbraň i v tom nejběžnějším způsobu využití.

Je to aspekt, který české uživatele prozatím míjí. Absence češtiny ve všech pokročilých hlasových asistentech je ve zdejších krajích nechává na okraji zájmů, zatímco v podporovaných zemích je to úplně něco jiného. Asistenti jsou nejenom v telefonech, ale i v reproduktorech, které jsou rozmístěni různě po domě. Zvláště pro děti je pak těžké uvědomit si, že nemluví se skutečným člověkem, ale pouze s hromadou algoritmů, které sice zní přesvědčivě a působivě, ale mají oproti lidským bytostem pořád značné mezery.


Názorně se o tom přesvědčila i Kristin Livdahlová z USA. Její desetiletá dcera požádala hlasovou asistentku Alexu „ukrytou“ v reproduktoru Echo, jestli by pro ní nenašla nějakou výzvu. Výrazem „challenge“ myslela nějaký druh cvičení, při kterém se člověk snaží překonat nějakou hranici, například v podobě ušlých kroků nebo vystoupaných patrech. Alexa však svým návrhem všechny šokovala. Namísto nějakého cvičení našla na webu popis výzvy, která už několik let koluje hlavně po sociální síti TikTok. Stejně jako mnoho podobných zde uveřejněných „výzev“, tato nejenže překračuje hranice dobrého vkusu, ale je potenciálně život ohrožující – nejen pro toho, kdo ji provádí, ale i celé jeho okolí.

Kdyby desetiletá dívka následovala rady hlasové asistentky, pak by měla drobnou mincí spojit obnažené hroty nabíječky zapojené do elektrické sítě. Není potřeba zdůrazňovat, že taková aktivita vyvolá zkrat, který může poranit autora pokusu a způsobit požár. Dívka měla naštěstí víc rozumu než Alexa, svěřila se své matce, která událost publikovala na sociální síti. Amazon má ostudu, matka s dcerou „lajky“ a nikdo nepřišel o život. Dobrý konec? Jen zdánlivě.

Zbraně nezabíjí lidi, roboti ano

Pokus Alexy „zabít“ malou holčičku a celou její rodinu zajímavým způsobem rezonuje s diskuzí, která se vede několik posledních let a o které informuje například bbc.com. Jde o to, že existuje snaha pomocí mezinárodních dohod postavit robotizované zbraňové systémy s umělou inteligencí mimo spektrum povolených zbraní, kde jsou nyní například chemické nebo biologické zbraně.

Jinými slovy jde o to, aby pokyn ke „stisknutí spouště“ dal vždy lidský operátor, i když bude sedět na druhém konci světa. To ale zvyšuje reakční dobu takového zbraňového systému a poskytuje výhodu nepříteli. Proto není divu, že se Rusko a Čína zdráhají k zákazu přistoupit a ze stejného důvodu nabere stejný směr i uvažování současné americké administrativy.

Když si představíte, jakou škodu mohl svou umělou „inteligencí“ napáchat obyčejný reproduktor z úvodního příběhu tohoto článku, pak člověku začne být úzko z toho, co by mohl zvládnout takový dobře vybavený dron nebo roboti z Boston Dynamics.

Diskuze ke článku
Macaroni_DP
Macaroni_DP
Krásná ukázka toho jak novináři všechno zveličují...za to překrucování pravdy by měly být sankce... Alexa poradí challenge...a protože jsou lidi kupa idiotů co dělají kraviny, tak za pomocí algoritmu(co napsal člověk) najde to co ti idioti považují za challenge(zase... Výmysl nějakého člověka) a o co si to děcko řekne...Co si pak nevymyslí chytrolín novinář? "Alexa chtěla zabít malou holku a CELOU JEJÍ RODINU" kupa dementů nechápu, jak za takovou vydedukovanou kupu hoven někdo může brát peníze ... není to umělá inteligence je to kupa algoritmů co se učí ze zkušeností...nemá emoce nemá empatii nemá nic co má člověk...a řídí se tím jak jí človek stvořil
killer_hater
killer_hater
Přesně. Alexa jenom v uvozovkách napíše do Googlu "Challenge" a to co dostane na prvním místě holt řekne i nahlas. Konec konců uvedla i zdroj, odkud tu výzvu čerpala (viz tweet). S umělou inteligencí by to mělo něco společného až teprve, kdyby se nebezpečné "výzvy" snažila rozpoznat 👌

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze