Nový projekt IKEA ThisAbles pomáhá lidem s postižením

Nový projekt IKEA ThisAbles pomáhá lidem s postižením
  • Izraelská pobočka IKEA uspořádala hackathon v Tel Avivu
  • Vzniklo 13 doplňků k nábytku IKEA, které usnadní život tělesně postiženým
  • Modely jsou dostupné zadarmo na webových stránkách projektu

IKEA chce dostát své vizi „vytvářet lepší každodenní život pro co nejvíce lidí”. Rozhodla se proto spojit síly s neziskovými organizacemi NGOs Milbat a Access Israel. Ty se specializují na řešení pro lidi s postižením a zdravotními problémy, kterých je prý v Izraeli nejméně 10 procent. Z této spolupráce vznikl projekt ThisAbles, jenž si už ve svém názvu hravě pohrává s hlavní myšlenkou projektu. Ze slova „disabled“ („postižení“) vytváří ThisAbles („uschopňovače“).

Projekt odstartoval v jednom z Izraelských obchodů IKEA, kde se pořádal hackathon. Inženýři, designeři a lidé s postižením při své návštěvě prodejny IKEA dali hlavy dohromady a nechali vzniknout 13 nových doplňků, z nichž každý řeší jiný problém. Lze je nyní vidět v izraelské prodejně v Tel Avivu. Pokud se vám zrovna cesta do Izraele nehodí, veškeré modely, návody a plány jsou volně přístupné ke stažení na stránkách ThisAbles. Můžete si je vytisknout na domácí 3D tiskárně, nebo stačí navštívit nejbližší makerspace a vytisknout si ho na místě.

Souběžně vznikl YouTube seriál, který všechny nové produkty předvádí. Například Lampa IKEA Ranarp má poměrně malé tlačítko na rozsvícení. Lidem se sníženými motorickými schopnostmi může dělat problém už jen samotné obsluhovaní lampy. Jeden z těchto nově vyvinutých produktů MEGA SWITCH se snaží tento problém vyřešit za pomoci 3D tištěného nástavce, který je posléze mnohem jednodušší zmáčknout.

Je velice potěšující, že se tento švédský nadnárodní gigant snaží šířit své produkty takovým revolučním způsobem a zadarmo. Svět 3D tisku a modelování je stále v plenkách a čím více takovýchto projektů bude, tím více budou inspirovat ostatní. Třeba i vy byste si chtěli konečně něco vytisknout a mít tak alespoň trochu pocit, že máte svůj vlastní Replikátor používaný ve filmovém seriálu Star Trek.

Pokud vás nic z projektu ThisAbles nezaujalo, ale rádi byste si vylepšili svůj nábytek z IKEA, koukněte se na stránky Thingiverse, kde je tisíce modelů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze