Jako z hororu: 3D tiskárny jedné značky začaly samovolně tisknout během noci

Jako z hororu: 3D tiskárny jedné značky začaly samovolně tisknout během noci
Fotografie: BabuLab
  • Tiskárny Bambu začaly v noci na 15. srpna samovolně tisknout
  • U mnohých to znamenalo hardwarové poškození
  • Na vině je porucha v připojeném cloudu

Tu situaci snad zažil každý. Počítač s Windows se během noci probudí z režimu spánku, aby například kontroloval dostupnost nových aktualizací. Čím sofistikovanější zařízení jsou, tím více si „žijí svým vlastním životem“. Obvykle to je nepříjemné, nebo to vyvolá úsměv na rtech. Ale v případě 3D tiskáren, které jsou schopny dosáhnout dost vysoké teploty na zapálení svého okolí, jdou všechny žerty stranou. Poznat je to například na vzrušené náladě na sociální sítí reddit.com, kde se zuřivě diskutuje o událostech z noci na 15. srpna.

Když se 15. srpna probudili majitelé velmi dobře hodnocených 3D tiskáren Bambu, někteří zjistili, že jejich tiskárna je nefunkční. Někteří v nich našli neúspěšné výtisky. Někteří našli druhou kopii předchozího tisku. A přinejmenším několik z nich zjistilo, že se jejich tiskárna Bambu X1C nebo P1P je úplně rozbitá po pokusu vytisknout druhou kopii na vrcholu objektu, který nechali tisknout dříve.


Všechna hlášení se však shodují na tom, že tiskárny začaly tisknout bez dozoru, přes noc, bez jakéhokoli dalšího zásahu uživatele. Co se stalo? Společnost se na svém blogu omlouvá, slibuje vyšetření události, vyšetřuje, ale má podezření, že na vině je výpadek cloudu. Společnost tvrdí, že její servery měly v úterý ráno dva krátké výpadky. Namísto toho, aby jednoduše selhaly, odesílaly stejnou tiskovou úlohu znovu a znovu, dokud neprošla.

Na výpadky nejrůznějších služeb jsme si už zvykli. Zde se však dostávají na novou úroveň: problémy vzdáleného cloudu jsou schopny způsobit fyzické poškození. To nás samozřejmě nutí přemýšlet o možném zneužití a hackerských útocích. Pokud lze tuto tiskárnu v takové míře vzdáleně ovládat pomocí cloudových serverů, co brání zaměstnancům a hackerům, aby toho nezneužili, včetně živého přenosu videa z jejích kamer? Jedinou obranou tak zůstává důkladná rozvaha nad tím, jestli je pro to či ono zařízení opravdu nezbytné využití cloudu. Tyto zmiňované tiskárny paradoxně zvládnou pracovat přes místní síť a dokonce jim lze úlohy zadávat pomocí instrukcí na paměťové kartě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze